Inițial, autoritățile din Gorj au anunțat că vor interzice colindatul în județul Gorj pentru a limita răspândirea virusului în rândul populației, însă după câteva zile de discuții între DSP și autoritățile locale s-a luat decizia ca aceste tradiții să aibă loc în ajunul Crăciunului.

„Fiind aproape imposibil ca legislaţia actuală să cuprindă prevederi clare în ceea ce priveşte măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus pe timpul defăşurării tuturor tradiţiilor şi obiceiurilor din preajma sărbătorilor de iarnă de la nivelul fiecărui sat sau localitate din România şi luând în considerare numărul mare de solicitări primite din partea autorităţilor publice locale, astăzi, 14.12.2020, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Gorj a transmis către unităţile administrativ teritoriale din judeţul Gorj precizări privind desfăşurarea piţărăilor (colindeţilor), obiceiuri care au loc în mai multe zone din judeţ, în ajunul Crăciunului”, se arată într-un comunicat al CJCCI Gorj.

La nivelul județului Gorj au fost raportate, luni, 15 noi îmbolnăviri, iar rata de infectare este de 0,91.

Ce reguli trebuie să respecte colindătorii

  • În interiorul localităţilor se interzic circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri;
  • Se interzice deplasarea persoanelor în intervalul 23:00-5:00;
  • Purtarea obligatorie a măştii de protecţie în aşa fel încât să se asigure acoperirea nasului şi a gurii de către toţi participanţii;
  • Dezinfectarea permanentă a mâinilor pentru toate persoanele care participă la piţărăi (colindeţi);
  • Persoanele care împart produse vor purta obligatoriu mănuşi de protecţie;
  • Menţinerea distanţei fizice de 1,5 metri între participanţi;
  • Aplicarea regulilor de igienă individuală şi colectivă pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În acest context, Raed Arafat, șeful DSU, le-a transmis românilor să respecte măsurile de prevenție și să limiteze contactul cu mai multe persoane.

„Nu etnologii tratează oamenii la spitale și nu etnologii se vor îmbolnăvi, și nu părinții lor se vor îmbolnăvi, decât dacă vor merge la colindat. Noi am zis că – și eu am zis asta, personal – nu este recomandat să se facă, pentru că asta înseamnă plimbare între mai multe case, mai multe apartamente, mai multe grupuri de oameni. Asta înseamnă transmitere. (…) Adică te duci la colindat la case în care sunt persoane în vârstă, după care te trezești după o săptămână, persoanele respective în terapie intensivă. Măcar dacă se face colindatul să nu se intre în casă. (…) Dacă colindatul este făcut afară, nu se intră în casă, nu este un contact îndelungat în casă, este, normal, riscul mai mic”, a afirmat Raed Arafat.

Urmărește-ne pe Google News