Rajapaksa a părăsit miercuri Sri Lanka pe fondul protestelor de amploare izbucnite în contextul crizei economice grave cu care se confruntă statul. În aceeași zi, Rajapaksa promisese că va demisiona, însă până joi, președintele parlamentului din Sri Lanka nu a primit nicio scrisoare oficială de demisie.

După o zi de escală în Maldive, Rajapaksa a plecat joi spre Singapore, împreună cu soţia sa Ioma şi două gărzi de corp, cu zborul 788 al companiei Saudia. Rajapaksa a cerut iniţial un avion privat, dar acest lucru „nu s-a materializat”, a adăugat sursa, pentru CNN.

El ar urma să ajungă joi seară pe aeroportul Changi, din Singapore.

Potrivit unor surse din domeniul securităţii, demisia lui Rajapaksa ar putea fi anunţată astăzi.

„Scrisoarea de demisie a fost pregătită, de îndată ce el va da unda verde, preşedintele parlamentului o va publica”, a explicat o sursă pentru AFP, citată de Agerpres.

La scurt timp după ce Rajapaksa a părăsit țara, mii de protestatari au luat cu asalt biroul premierului și președintelui interimar Ranil Wickremesinghe pentru a cere înlăturarea acestuia.

Ulterior, Ranil Wickremesinghe a anunțat instituirea stării de asediu pe întreaga insulă. Interdicţia de deplasare, ridicată în zori, a fost impusă din nou pentru mijlocul zilei, doar la Colombo.

Furioși din cauza crizei economice grave din țară, protestatarii au ocupat sâmbătă reședința prezidenţială, iar miercuri au invadat birourile premierului. Manifestanții au cerut înlăturarea atât a președintelui Rajapaksa, cât și a lui Wickremesinghe, pe care îi acuză de proasta gestionare a crizei economice.

Protestatarii au năvălit miercuri în biroul premierului Ranil Wickremesinghe din Colombo. Foto: Epa

Manifestanţii au anunţat joi că se retrag din clădirile publice pe care le-au ocupat în ultimele zile, însă au promis să protesteze până când ambii oficiali demisionează. În urma protestelor, aproape 85 de persoane au fost rănite şi un bărbat a murit asfixiat de gazele lacrimogene.

 
 

Urmărește-ne pe Google News