Aftele sunt mici ulceraţii superficiale, dureroase, care apar pe mucoasa bucală. Acestea răspund foarte bine tratamentelor naturale. De obicei, se face o gargară din planta respectivă sau infuzii concentrate. De asemenea, e indicat ca persoanele care fac în mod repetat afte să urmeze o cură cu vitamina B12, care întăreşte sistemul imunitar şi face organismul mai rezistent la infecţii şi boli.
Gargară cu muşeţel. Muşeţelul e o plantă folosită din vechime pentru tratarea multor probleme de sănătate, care se foloseşte cu succes şi împotriva durerilor pricinuite de afte. Un studiu arată că 82% din oamenii care au folosit extract de muşeţel au scăpat imediat de dureri. Se face o gargară cu o infuzie concentrată preparată din trei-patru linguri de plantă la jumătate de litru de apă. Se foloseşte călduţă. Dacă eşti cumva alergic la polen, nu o utiliza.
Creţişoara vindecă repede. Un studiu a demonstrat că extractul de creţişoară, folosit de trei ori pe zi, elimină disconfortul şi vindecă aftele. Se adaugă o lingură de plante în jumătate de litru de apă care fierbe. Se lasă să clocotească la foc mic 10-15 minute. Se beau una până la trei căni pe zi de ceai călduţ. Această infuzie se poate folosi şi pentru gargară. Femeile însărcinate nu vor folosi infuzia pentru uz intern.
Antiseptice naturale. Se pot folosi pentru gargară şi frunze de dud. Se face o infuzie concentrată din două linguri de frunze la o cană de apă. Sau se poate face un suc concentrat din fructe proaspete, cu care se clăteşte gura. Lămâia are proprietăţi astringente şi antiseptice. Se tapotează locul afectat cu o felie de lămâie sau se fac badijonări cu suc proaspăt stors. Se mai pot ţine în gură, cât mai mult timp, felii subţiri de lămâie cu miere şi apă. Se mai pot tapota aftele cu suc de ceapă şi usturoi.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!