Înțelegerea eficacității vaccinurilor împotriva Deltei, varianta care este acum dominantă la nivel global – inclusiv în România -, este o preocupare presantă în mediul științific.
Datele analizate de The Economist arată că vaccinurile oferă o protecție semnificativă împotriva infecției simptomatice cu varianta Delta. Toate serurile a căror eficiență a fost testată în fața acestei tulpini au depășit pragul minim de 50% recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Ele au oferit o protecție și mai bună împotriva spitalizării.
Protecția în fața spitalizării
Un vaccin realizat de Sichuan Clover Biopharmaceuticals, o firmă chineză, și vacinul Covaxin au arătat că previn spitalizările în rândul celor vaccinați, în etapa a treia a studiilor clinice, deși numărul mic de spitalizări în grupurile de control face ca estimările eficacității să fie incerte pentru primul și imposibile pentru cel din urmă, scrie The Economist.
Datele dintr-un studiu din Sankt Petersburg sugerează o eficacitate de 68-88% (cu un interval de încredere extins până la 95%) pentru cei vaccinați cu două doze de Sputnik V.
Eficacitatea este asemănătoarea cu cea înregistrată după vaccinarea cu doza unică de Johnson & Johnson, care este eficientă în proporție de 79-84% când vine vorba de prevenirea spitalizărilor.
Alte vaccinuri, inclusiv cele utilizate pe scară largă în America și Europa, se descurcă și mai bine, cu estimări care variază de la 90% și 92% pentru două studii separate pe AstraZeneca și 98% pentru Moderna.
Protecția în fața infectării
Când vine vorba de prevenirea infecțiilor simptomatice, cele două vaccinuri pe bază de ARNm, Moderna și Pfizer-BioNTech, au dat cele mai bune rezultate. Ele sunt urmate de AstraZeneca, care într-un studiu din Canada a avut o eficiență de 68-96%. Un studiu din Anglia a dat un rezultat mai slabe de 61-72% – posibil datorită protecției împotriva infecțiilor anterioare înregistrate grupul de control.
Vaccinurile produse în China și India nu au dat rezultate la fel de bune. Într-un studiu restrâns realizat în Guangzhou, datele indică, după două doze de Sinopharm sau Sinovac, o eficacitate de 16-82% (cu 59% ca fiind cea mai probabilă).
Vaccinul dezvoltat de Clover a avut o eficacitate împotriva Delta de 57-90% în studiile sale de fază a treia.
Eficacitatea este mai bună pentru două doze de Covaxin (33-83%) sau în cazul unei singure doze de Johnson & Johnson (77-80%).
În România sunt folosite la imunizare serurile Pfizer/BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson. În cazul AstraZeneca, Valeriu GHeorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat că vor mai fi achiziționate doze doar pentru rapelurile programate, urmând să se propună sistarea campaniei, pe fondul cererii reduse.