O țară bine protejată împotriva variantei Delta – motorul valului 4 pandemic și încă tulpina dominantă pe glob – era considerată cea cu un procent ridicat de populație dublu vaccinată sau trecută prin boală.
În cazul Omicron, cel puțin conform datelor obținute până acum de oamenii de știință, sunt considerate protejate țările care au un procent mare din populație vaccinată inclusiv cu booster sau dublu vaccinată, dar și trecută prin boală – așadar, cu imunitate obținută din două surse, subliniază jurnaliștii The Economist.
Protecția analizată de The Economist este cea în fața unei forme grave a bolii, nu în fața infectării cu Omicron.
Analiza The Economist a fost efectuată pe 102 țări pentru care a fost calculat procentul din populație care ar putea avea aceste niveluri diferite de protecție.
Folosind date despre numărul probabil de infecții din țară și numărul de persoane care au primit vaccinul, a fost calculată probabilitatea ca un anumit cetățean să fi fost infectat, vaccinat sau ambele.
Graficul arată protecția și în fața Omicron, și în fața Delta.
Chile este țara cu cea mai ridicată protecție împotriva Omicron, dar și împotriva Delta, din cele peste 100 analizate, conform The Economist, datorită numărului mare de persoane vaccinate și celor trecute prin boală. Brazilia stă și ea destul de bine.
Chile și Uruguay – alt stat plasat sus ca nivel de protecție în graficul The Economist – au, de asemenea, printre cele mai avansate programe „booster”, în parte, pentru că au început mai devreme decât majoritatea campania de vaccinare cu doza 3, după ce mai multe studii au arătat că vaccinul chinezesc Sinovac, folosit pe scară largă, a avut o eficacitate mai scăzută decât alte seruri după administrarea a două doze.
La polul opus e China. Politica „zero cazuri COVID” o așază aproape la baza graficului țărilor cu protecție bună împotriva Omicron, întrucât rata de infectare a fost una foarte mică – efect al măsurilor foarte dure impuse în ultimii 2 ani.
Alte trei țări din zona Asia-Pacific care au mers pe măsuri dure pentru limitarea cazurilor – Taiwan, Noua Zeelandă și Australia – au, la rândul lor, o protecție scăzută în fața noii tulpini descoperite în Africa de Sud.
De altfel, chiar Africa de Sud se află în partea de jos a graficului, la fel ca și Norvegia – unul din cele trei state europene care se confruntă acum cu o creștere foarte bruscă a numărului de noi cazuri din cauza variantei Omicron. Africa de Sud, Norvegia, Marea Britanie și Danemarca au înregistrat un nivel al infectărilor fără precedent în pandemie în această săptămână.
Și India stă prost la acest capitol. Deși a făcut eforturi pentru a vaccina cât mai mult din populație, are un grad redus de protecție în fața noii variante, potrivit The Economist.
În Marea Britanie și SUA, estimarea The Economist este că, la sfârșitul lunii noiembrie, aproximativ 49%, respectiv 43% dintre cetățeni fie primiseră boosterul, fie erau dublu vaccinați și trecuți și prin boală.
Țări precum Australia, China, Noua Zeelandă și Norvegia, cu programe de vaccinare puternice, dar cu puține infecții anterioare și cu o lansare lentă a celei de-a treia doze, sunt deosebit de vulnerabile la noua variantă, mai arată analiza.
Ce s-a schimbat cu Omicron?
Omicron are o constelație de mutații, care schimbă atât modul în care se răspândește, cât și simptomele. Dovezile timpurii sugerează că infecțiile cu această variantă cauzează forme mai ușoare ale bolii și, prin urmare, un număr mai redus de persoane care necesită spitalizare.
Dar mutațiile pe care le-a dezvoltat o fac și mai transmisibilă. Odată cu apariția unui număr foarte mare de cazuri se poate genera și o presiune suplimentară asupra sistemului sanitar.
Omicron este mai eficient decât alte variante la evitarea anticorpilor produși prin infecția anterioară sau prin vaccinarea împotriva COVID-19. Studiile din Marea Britanie și Africa de Sud au arătat că acest lucru se traduce printr-un risc de reinfecție între trei și opt ori mai mare decât varianta anterioară Delta.
Și datele din Marea Britanie arată că nivelul de protecție împotriva infecției simptomatice după două doze fie de vaccin AstraZeneca-Oxford, fie de Pfizer-BioNTech, printre cele mai bune împotriva Delta, scade substanțial când se confruntă cu Omicron.
Deși există o scădere mare a protecției oferite, rezultatele din Africa de Sud arată că infecția anterioară reduce în continuare riscul de infectare cu Omicron cu aproximativ două treimi. În plus, eficacitatea vaccinului împotriva infecției simptomatice este restabilită la 75% printr-o doză „booster”.
Există, de asemenea, indicii de protecție bună pentru persoanele care au primit două doze și trecut și prin boală, deși imunitatea scade în timp.