Două municipii, un oraș și 22 de comune din România erau joi, 28 octombrie, în carantină. Cele mai multe localități carantinate sunt în județele Dâmbovița (11) și Mehedinți (8), potrivit datelor transmise vineri de CNCCI.

Din graficele prezentate de CNCCI rezultă că în majoritatea localităților numărul infectărilor continuă să crească timp de câteva zile după instituirea carantinei zonale. Urmează apoi o perioadă de relativ platou, cu scăderi și creșteri ușoare ale numărului de infectări.

Concret, localitatea Breznița Ocol din județul Mehedinți, a fost plasată în carantină pe 8 octombrie, când avea o rată de incidență de 8,12 cazuri la mia de locuitori. Rataa continuat să crească până în data de 16 octombrie, ajungând la 15,74 la mie. Au urmat câteva zile de relativă stabilitate din punctul de vedere al ritmului de infectare, cu incidențe aproape de 14,5 la mie, după care s-a constatat o scădere a incidenței. Pe 28 octombrie, rata infectărilor ajunsese 11,69 la mia de locuitori.

O situație similară este și în localitatea Izvoru Bârzii din același județ, plasată în carantină pe 11 octombrie, atunci când incidența era de 10,37 la mie. Localitatea a ajuns la un vârf al incidenței de 13,7 la mie, pe 14 octombrie, după care au urmat cinci zile cu incidențe mai mici de 13 la mie. Pe 28 octombrie, rata infectărilor ajunsese la 9,28 la mie, după două zile când scăzuse sub pragul de 9.

La fel se întâmplă și în localitatea botoșăneană Sulița, care a intrat în carantină tot pe 11 octombrie, când rata incidenței ajunsese la 11,38 la mie. Rata a înregistrat mai multe zile de creșteri și scăderi ușoare, pentru ca între 19 și 21 octombrie să se mențină la nivelul de 15,11 la mie. Pe 28 octombrie, incidența scăzuse la 11,47 la mie.

Pe de altă parte, în municipiul Drobeta-Turnu Severin, intrat în carantină pe 11 octombrie, când rata incidenței era de 10,67 la mie, nu s-a înregistrat până acum o scădere a cazurilor. Joi, 28 octombrie, incidența era 11,35 la mia de locuitori, după două săptămâni în care s-a menținut peste pragul de 11.

Există și localități în care numărul infectărilor nu a înregistrat încă vreo scădere majoră după instituirea carantinei. Este cazul localității Crevedia din Dâmbovița, unde restricțiile au fost instituite pe 14 octombrie, la o incidență de 13,53 la mie. După 14 zile, rata infectărilor a ajuns la 23,88 la mia de locuitori.

În schimb, în localitatea dâmbovițeană Cristești, carantinată pe 23 octombrie, numărul infectărilor a început să scadă, de la 9,42 la mie, în prima zi a restricțiilor, până la 7,57 la mie, pe 28 octombrie.

Potrivit datelor publicate de CNCCI, joi, 28 octombrie 2.393 de localități din țară înregistrau rate de incidență de peste 3 la mia de locuitori.

Numărul localităților din scenariul roșu a crescut constant începând din data de 9 septembrie, când doar 49 se aflau în această situație.

În contextul creșterii numărului de infectări și a ratei de incidență, mai mulți specialiști au solicitat autorităților instituirea stării de urgență și a unui lockdown național.

Trei specialiști consultați de Libertatea, Ioana Stăncel, Vlad Mixich și Răzvan Cherecheș, susțin că trebuie introduse imediat restricții dure, precum carantină națională, trecerea școlilor în online, introducerea certificatului verde.

„Școala trebuie să intre în online pentru o perioadă de 30 de zile, carantină națională pentru cel puțin 30 de zile, trebuie să se mărească capacitatea de testare, toți contacții persoanelor confirmate pozitiv să fie carantinați cu concediu medical plătit, cei simptomatici să treacă automat în izolare”, spunea Ioana Stăncel pe 20 octombrie.

La rândul său, expertul în politici de sănătate publică Vlad Mixich este de părere că o carantină națională ar fi cea mai eficintă măsură în acest moment, părere care este împărtășită și de profesorul Răzvan Cherecheș, care este sceptic în privința eficienței introducerii certificatului verde în toate domeniile.

Raed Arafat, șeful DSU, a respins însă ideea unui lockdown național.

„Nu este un scenariu care s-a luat în acest moment în discuţie. Am luat măsurile pe care le avem acum, care sunt destul de serioase dacă se aplică şi vedem că totuşi am ajuns la un platou, să vedem dacă ţine şi dacă începe să coboare şi care este situaţia, dar carantinare totală în care să stea toată lumea, să închidem toată economia, nu s-a luat în discuţie, adică nu s-a luat în considerare să se facă la acest moment”, a declarat Raed Arafat vineri, în cadrul unei conferințe de presă pe tema evoluției COVID, conform News.ro.

Urmărește-ne pe Google News