În acest moment, răspândirea SARS-COV-2 în Europa merge în două direcții – coboară rata îmbolnăvirilor cu varianta Afla sau britanică și urcă cea cu Delta (sau indiană). Însă cifrele nu se întâlnesc la mijloc și balanța nu se echilibrează, pentru că Delta e cu 40-60% mai contagioasă decât Alfa. Din acest motiv, unele țări se confruntă deja cu o nouă explozie de cazuri de COVID.
Marea Britanie a raportat că Delta a devenit dominantă încă de la începutul lunii iunie. I-au urmat Portugalia și Rusia.
În Regatul Unit, scrie Politico, care citează cifre oficiale ale Serviciului de Sănătate Publică britanic, între 7 și 21 iunie, 95% dintre mostrele prelevate de la persoane infectate au arătat, la secvențiere, că e vorba de tulpina indiană.
ECDC
(Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) a
estimat că, în ritmul actual de transmitere virală, noua variantă
va reprezenta 70% din cazurile noi înregistrate în Europa până la
începutul lunii august și 90% până la sfârșitul aceleiași
luni.
În acest moment, din raportările statelor europene reiese că varianta Alfa încă domină, însă secvențierile genomice efectuate la Institutul Robert Koch din Germania arată că infectările cu Delta se dublează într-o săptămână.
Cercetătorii cred că, în realitate, fiecare țară are mai multe cazuri de infectare cu tulpina indiană, dar nu știe câte, pentru că nu secvențiază suficient pentru a afla. Spania, de exemplu, scrie Politico, a secvențiat între 18 și 28 iunie doar 1% din cazurile noi.
Mai este și problema timpului necesar acestor secvențieri – o săptămână până la obținerea rezultatelor. Timp în care datele problemei deja s-au schimbat, pentru că tulpina a generat noi infectări, iar numărul de cazuri estimat în urma secvențierilor efectuate e deja sub cel real.
Amenințarea
Delta plus
Pe lângă certitudinea că tulpina Delta va deveni în scurt timp dominantă în Europa, există și amenințarea noii mutații a acestei variante, numită Delta plus, despre care autoritățile indiene au declarat marți, 22 iunie, că a fost detectată în câteva state indiene și alte 8 țări, în afara Indiei.
Pe baza a ceea ce se ştie până în prezent despre transmisibilitatea şi virulenţa ei, Delta Plus este, cel puţin deocamdată, considerată în India „variantă de interes”, nu „variantă care determină îngrijorare”, cum este cazul variantei Delta.
Varianta Delta plus conține o mutație suplimentară numită K417N, care a fost găsită și la tulpinile Beta și Gamma, identificate prima dată în Africa de Sud, respectiv Brazilia. Beta a dus la un număr crescut de spitalizări și decese, iar Gamma s-a dovedit foarte transmisibilă.
Foto: Profimedia