Chiar dacă nu sunt tocmai în coadă, cadrele didactice din România câștigă mult mai puțin decât țările din vârful ierarhiei, Liechtenstein, Elveția și Luxemburg. În aceste țări un profesor începător câștigă de cinci ori mai mult decât unul cu experiență din România, care are toate gradele didactice, scrie Școala 9, o platformă publicistică având ca temă educația, fondată și finanțată de BRD, dar scrisă de jurnaliști independenți.
Diferențele salariale între țările europene și între profesorii la început de carieră față de cei cu experiență sunt destul de mari. În funcție de țară, salariul unui profesor debutant poate crește de-a lungul carierei între 12 și 116%.
În ceea ce privește numărul de ani necesari ca să ajungi în topul ierarhiei salariale, acesta diferă de la 6 ani în Marea Britanie, la 42 de ani în Ungaria. În Irlanda, Olanda și Polonia, salariile pot crește cu mai bine de 60% în primii 15 ani la catedră și restul în următorii.
Studiu: Cu cât PIB-ul e mai mare, cu atât cresc și salariile profesorilor
Cu cât PIB-ul pe cap de locuitor al unei țări este mai mare, cu atât și salariile profesorilor sunt mai mari, potrivit studiului „Profesori și directori în Europa 2018-2019 Eurydice – Fapte și Cifre”, realizat de Comisia Europeană și publicat în octombrie 2020. Raportul a analizat salariile profesorilor calificați cu normă întreagă și face referire la venitul brut anual. Școala 9 a făcut calculul lunar al salariilor pentru a fi mai ușor de urmărit și a aranjat țările în ordinea crescătoare a salariilor profesorilor începători.
Studiul remarcă faptul că România se află în grupul țărilor care au continuat să crească salariile cadrelor didactice în ultimii ani, alături de Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria și Slovacia. Acestea sunt și țările în care profesorii câștigă cel mai puțin din Europa și în care au fost cele mai considerabile creșteri salariale, prin ajustarea la rata inflației, din ultimii patru ani. Au fost creșteri și în Irlanda, Malta și Suedia.
Citește mai departe pe Școala 9
Lista cu nivelul salarizării profesorilor din Europa. Cum stă România față de Marea Britanie, Franța sau Germania, spre exemplu, în ce țară sunt cel mai bine plătiți profesorii și care sunt țările care plătesc dascălii mai prost.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro