Cuprins:
Cursa vaccinării anti-COVID a debutat la sfârșit de 2020-început de 2021. În plin val 3 al pandemiei, Europa și-a propus atunci ca până la sfârșitul anului să atingă pragul imunizării de turmă: 80%. Unele țări au reușit deja, campioană europeană fiind Portugalia, cu 89%, urmată de Spania, cu 82%. Aproape de acest prag mai sunt Italia și Danemarca, cu 78%, Norvegia, 77%, Țările de Jos, 76%, Franța și Belgia, 76%, Germania, 69%, și Austria, 68%. Și Elveția, Cehia, Grecia și Letonia au trecut de 60%.
De departe, codașele Europei sunt România, care s-a blocat la 37%, și Bulgaria, cu 25% rată de vaccinare.
Cum influențează vaccinarea valul 4 al pandemiei, determinat de mutația Delta, cea mai contagioasă dintre toate variantele, o arată graficele oferite de agregatorul de date Our World In Data.
Italia și România, de exemplu, au avut o evoluție a infectărilor zilnice asemănătoare. Curbele valurilor 2 și 3 aproape că se suprapun. Până în mijlocul verii. În septembrie, România a intrat abrupt în valul 4, în timp ce Italia înregistrează acum creșteri mici. Pe 20 octombrie, România avea 753 de cazuri noi pe zi la un milion de persoane. Italia, 44 la milionul de cetățeni.
Aceeași situație se regăsește până în iunie și în evoluția deceselor. După ce Italia a atins 60% rată de vaccinare, curba deceselor aproape că s-a aplatizat, acum fiind la 0,44 de decese la un milion de cetățeni, În schimb, România a atins un vârf istoric, de 24 de decese la un milion din populație.
Țări cu rate de vaccinare mari vs România și Bulgaria
Curba infectărilor în valul 4 în Portugalia, 89% rată de vaccinare, Spania, cu 82% și Danemarca, 78%, comparativ cu România, 37% și Bulgaria, 25%
În valul 4, curbele deceselor s-au aplatizat în Portugalia, Spania și Danemarca, față de România și Bulgaria, care înregistrează cele mai mari rate ale mortalității din Europa
România vs Austria
Austria, cu 68% rată de vaccinare, se numără printre țările europene care nu au atins încă pragul de imunizare de turmă. Ea înregistrează acum un număr mare de noi cazuri, peste 1.000 la un milion din populație, care depășește indicele României din octombrie, dar numărul deceselor este de 10 ori mai mic.
Anomalia din România
În graficele deceselor COVID, România este singura țară care are două vârfuri înregistrate în mai-iunie, perioadă în care toate țările își reveneau după valul 3. Cele două cocoașe din România au apărut în perioada în care Ministerul Sănătății a început să raporteze mii de decese din urmă. Începând cu 28 mai și până pe 30 iunie, România a inclus în cifrele oficiale încă 3.236 de morți COVID, dintre care 1.852 au fost din 2020.
Vezi şi morbiditate și mortalitate – care este deosebirea și cum se calculează!