Grandioasa expoziţie a României, organizată în 1906, a rămas un punct de referință pentru istorici. Atunci au fost celebrați 40 de ani de domnie a Regelui Carol I și un un sfert de veac de regalitate. Totodată, au fost sărbătoriți atunci 1.800 de ani de la colonizarea Daciei de către împăratul Traian, notează Ziua de Constanța.

Câmpul Filaretului din București, pe atunci o mlaştină insalubră, a fost transformat în cel mai mare parc expozițional avut de români, în acea perioadă. Doctorul Constantin Istrati a fost cel însărcinat cu organizarea expoziției.

Peste două milioane de vizitatori, români și străini deopotrivă, au participat la Expoziția Națională a României, inaugurată cu mult fast la 6 iunie și închisă la 1 noiembrie 1906. Evenimentul a fost o demonstrație a puterii economice a României, unite sub aceleași idealuri naționale. Pe atunci, fiecare provincie istorică a fost reprezentată prin numeroase exponate.

1906-plaja-MamaiaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile sunt la câteva luni de achitare
Recomandări
Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile sunt la câteva luni de achitare

Grandioasa vizită a ardelenilor la mare, mobilizare exemplară a autorităților

Potrivit istoricilor, peste 2.400 de coriști din Ardeal, Banat și din Bucovina au participat la Expoziția Generală a României de la București și și-au continuat apoi călătoria la Constanța. Acțiunea a fost coordonată de Liga Culturală Română, condusă de Nicolae Iorga. Istoricul desfășura acțiuni de solidaritate cu românii din Transilvania, dar și din celelalte provincii aflate sub jug străin.

::placeholdeR–>

Potrivit sursei citate, miile de transilvăneni, bănăţeni, bucovineni şi basarabeni s-au deplasat organizat, în zilele de 29, 31 august şi 2-6 septembrie la Constanţa şi Mamaia, stațiunea de la malul mării fiind inaugarată exact în acea perioadă.