Gribov și alți colegi de-ai săi au fost eliberați în urma unui schimb de prizonieri între cele două țări, scrie publicația ucraineană Obozrevatel, care a publicat imagini de la decorarea soldatului.

Roman Gribov a fost decorat „Pentru Servicii către Regiunea Cerkasî”. Filmarea, pe canalul Ukraine NOW Telegram, îl arată primind medalia de la un superior, care îl felicită pentru faptele sale.

„Nava de război rusă a mers într-o anumită direcție, iar autorul acestui slogan s-a întors acasă! Grănicerul Roman Gribov s-a întors din captivitate în regiunea natală Cerkasî. Împreună cu frații săi, a demonstrat lumii întregi fermitatea și puterea spiritului ucrainean, inflexibilitatea noastră”, au transmis autoritățile.

Potrivit superiorului care l-a decorat, Igor Taburts, grănicerii ucraineni au avut de îndurat torturi după ce au fost capturați de ruși, însă au rezistat cu stoicism. „Roman va fi un exemplu pentru ucraineni”, a spus el.

Polițistul de frontieră le-a mulțumit ucrainenilor pentru sprijin, care le-a dat lui și colegilor putere să îndure totul.

„Vreau să spun un mare mulțumesc poporului ucrainean pentru acest sprijin. O simțim foarte mult. Ne inspiră. Avem puterea în spate. Adevărul este în spatele nostru. Împreună vom câștiga. Slavă Ucrainei!”, a spus grănicerul.

Toți cei 13 polițiști de frontieră ucraineni care păzeau Insula Șerpilor au fost luați prizonieri de armata rusă în luna februarie. Inițial s-a crezut despre aceștia că au murit în timp ce încercau să apere insula.

Într-o înregistrare care a devenit virală, militarii postului de pază au putut fi auziți cum răspund cu o înjurătură rușilor.

„Suntem o navă de luptă a Rusiei. Vă sugerăm să vă predați, ca să evităm vărsarea de sânge. Altfel, veți fi bombardați. Repet, vă sugerez să vă dezarmați. Ne auziți?”. „Nava rusească să se ducă dracului”, a răspuns unul dintre grăniceri.

După mai bine de o lună de captivitate, grănicerii au fost eliberați în urma unui schimb de prizonieri dintre Rusia și Ucraina.

Între timp, Poșta din Ucraina a decis să scoată un timbru care să ilustreze replica dată de grăniceri navei rusești.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News