Cele opt ambarcațiuni au parcurs 30 de kilometri de canal de pe teritoriul României, după ce granița a fost redeschisă în cadrul programului „Ecluze pe Bega”, scrie OpiniaTimișoarei.
„Timişoara are tot ce îi trebuie pentru a deveni port! Pentru prima dată în aproape 70 de ani, opt ambarcaţiuni din Serbia sunt ancorate în Timişoara! Parcurgerea celor 30 de kilometri de canal românesc a fost posibilă datorită proiectului «Repararea infrastructurii de navigatie a canalului Bega» finanţat prin Programul INTERREG IPA România Serbia. Consiliul Judeţean Timiş alături Inspectoratul Teritorial de Poliţie de Frontieră Timişoara şi ABA Banat a făcut posibilă deschiderea punctului de trecere a frontierei pe canalul Bega, setând astfel un standard care ne permite să visăm la un port în Timişoara”, a transmis Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Tot în acest weekend a fost deschisă graniţa dintre România şi Serbia pe pista de biciclete care leagă cele două ţări şi care a fost construită pe digul râului Bega.
Următorul weekend în care trecerea în ţara vecină va fi posibilă pe pista de pe malul Begăi este 28 – 29 octombrie, ultimul din acest an.
Proiectul „Repararea infrastructurii de navigaţie a Canalului Bega”, în valoare de 13,85 milioane euro, a fost încheiat anul trecut între România și Serbia. Din valoarea contractului, 11,77 milioane euro provin de la Uniunea Europeană prin programul IPA, bani care s-au împărţit în două.
Astfel, jumătate din sumă a revenit părţii române, care a refăcut ecluza de la Sânmihaiu Român, de lângă Timişoara şi a asigurat semnalizarea costieră. Cealaltă jumătate a revenit părţii sârbe, care a reparat nodurile hidrotehnice de la Srpski Itebej şi Klek.
Pe lângă aceşti bani, 917.000 euro au reprezentat cofinanţare de la bugetul naţional, iar 141.000 euro a fost contribuţia Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat şi a Consiliului Judeţean Timiş.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gigiladrea • 25.09.2023, 18:29
deci inteleg ca pana in 1953 a existat legatura asta si apoi comunistii nostri sau ai lor au blocat ecluzele ? foarte interesant; si pana acum 30 de ani de ce nu s-a facut ? probabil a fost razboiul de dincolo dar s-a terminat de ceva timp
Aura1 • 25.09.2023, 10:09
Un proiect bun și interesant, de apreciat că s-a și finalizat. O veste frumoasă.