Paza de coastă a Greciei a intervenit după ce o ambarcaţiune s-a răsturnat în jurul orelor locale 08:30 (06:30 GMT) în largul insulei greceşti din Marea Egee.
„46 de persoane sunt în viaţă şi sănătoase”, însă un copil a fost scos din apă „inconştient” şi nu a putut fi reanimat, în timp ce un al doilea copil a fost spitalizat, a precizat o purtătoare de cuvânt a poliţiei portuare, potrivit Agerpres.
Nu a fost oferită nicio informaţie cu privire la vârsta sau naţionalitatea copilului decedat.
Ambarcaţiunea, care venea dinspre coasta turcă vecină, „a fost răsturnată de persoanele aflate la bord după ce a intrat în apele teritoriale greceşti, cum obişnuiesc să facă traficanţii de persoane pentru a declanşa o operaţiune de salvare”, informează un comunicat al pazei de coastă.
În jur de 1.300 de solicitanţi de azil au sosit de duminică dimineaţa până luni dimineaţa pe cele cinci insule greceşti din Marea Egee care se învecinează cu Turcia – Lesbos, Chios, Leros, Kos şi Samos – o creştere accentuată după decizia Ankarei de a-şi deschide frontierele pentru ca migranţii să plece spre Europa, a spus pentru AFP secretarul serviciului de azil al Greciei, Manos Logothetis.
„Creşterea numărului de migranţi sosiţi (în Grecia) este importantă, ajungând de la 200-300 cât se înregistrau în medie săptămâna trecută la 500-800 în ultimele zile”, a subliniat Logothetis.
Majoritatea acestor migranţi au sosit în Lesbos, principala poartă de intrare a solicitanţilor de azil în Europa în ultimele luni.
Pe Lesbos au avut loc în ultimele zile mai multe proteste, ale migranților care cereau să fie lăsați să plece de pe insulă, dar și ale localnicilor nemulțumiți de intenția guvernului de a construi noi centre pentru găzduirea azilanților.
Conflict tensionat la granița terestră
În acest timp, poliţia greacă a recurs din nou la gaze lacrimogene împotriva migranţilor care forţează pătrunderea în Grecia pe la frontiera terestră cu Turcia.
Potrivit publicației turce Daly Sabah, un migrant sirian ar fi fost ucis de grănicerii greci în timp ce încerca să treacă frontiera.
Presa turcă a oferit și numele presupusei victime, Ahmed Abu Emad, care ar fi fost împușcată în gât. Atena a negat însă autenticitatea știrii și a imaginilor care au început să circule pe rețelele sociale.
Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, a precizat pe Twitter că imaginile video care ar surprinde incidentul sunt ”Fake News” și a îndemnat la precauție în ceea ce privește preluarea știrilor care alimenteză ”propaganda turcă”.
https://twitter.com/SteliosPetsas/status/1234424104813506560?ref_src=twsrc%5Etfw
Luni, președintele turc Recep Taiyyp Erdogan a anunțat că va ține granița deschisă pentru migranți.
”Sute de mii au traversat, în curând vor fi milioane”, a spus Erdogan într-un discurs televizat.
Potrivit datelor ONU, cifrele anunțate de Erdogan par exagerate, notează Deutsche Welle.
Chiar și așa, autoritățile europene au admis că situația se va deteriora în următoarele zile.
Oficialii Frontex, agenția europeană de control al frontierelor, au anunțat că recia a trimis duminică o solicitare de asistență și că UE va decide cel mai bun răspuns în scurt timp.
Grecia găzduiește deja 40.000 de migranți
La graniţele Greciei, care în prezent găzduieşte circa 40.000 de migranţi în tabere suprapopulate, se află în prezent câteva mii de migranţi, conform unei surse guvernamentale de la Atena, dar Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) estimează că ar fi de fapt cel puţin 13.000, în timp ce Turcia susţine că peste 75.000 de migranţi ar fi reuşit deja să treacă graniţa în zona Edirne, cifră însă neconfirmată de Grecia.
”Am avut ieri (sâmbătă n.red) circa 9.600 de tentative de trecere a frontierei, şi toate au fost oprite”, a declarat la postul Skai TV ministrul grec al apărării, Alkiviadis Stefanis, care a acuzat Turcia că oferă asistenţă migranţilor pentru a putea trece graniţa. Turcia ”nu doar că nu-i opreşte, dar îi şi ajută”, a spus duminică oficialul grec.
În Bulgaria vecină nu s-au înregistrat deocamdată tentative de trecere a frontierei, potrivit ministrului bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov, care a confirmat că a fost consolidat dispozitivul de forţe de ordine la graniţa cu Turcia pentru a împiedica intrările ilegale.
În acest timp, ONU a cerut să nu se folosească ”excesiv” forţa împotriva migranţilor care încearcă să plece din Turcia către vestul Europei. ”Statele au desigur dreptul legitim de a-şi controla frontierele şi de a gestiona deplasările dezordonate, dar ele trebuie să se abţină de la folosirea unei forţe excesive şi disproporţionate şi să instituie un sistem care să permită depunerea ordonată a cererilor de azil”, a indicat Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Babar Baloch.
La rândul său, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a anunţat că, la cererea Greciei, a convocat pentru săptămâna viitoare o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni de externe pentru a aborda această nouă criză, precum şi situaţia din Siria. Data reuniunii încă nu a fost precizată.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!