Persoanele nemultumite de kilogramele in plus trebuie sa stie ca vina pentru aceasta situatie nu o poarta regimul alimentar gresit, ci stramosii lor. Cercetatorii americani sustin ca acestia au fost vanatori, organismul lor dezvoltand o gena care stoca grasimile pentru perioadele in care nu gaseau hrana. Gena, identificata de cercetatorii de la Universitatea Rockefeller din New York, a fost poreclita ,,gena zgarceniei,,, tocmai datorita functiei sale. Ea este ,,programata,, sa alcatuiasca rezerve de grasime, care vor fi folosite de organism in momentul in care energia pe care o primeste nu va mai fi suficienta pentru o functionare normala.
,,Pana acum credeam ca dieta gresita si alimentele nesanatoase sunt vinovate pentru cresterea numarului persoanelor supraponderale. Am intalnit insa cazuri de oameni care, desi faceau tot felul de excese culinare, erau foarte slabi. De aceea am ajuns la concluzia ca dieta nesanatoasa nu face decat sa activeze ,,gena zgarceniei,, care se intalneste la foarte multi oameni,,, explica cercetatorul Jeffrey Friedman.
Oamenii de stiinta au stabilit ca membri triburilor preistorice care erau insarcinati cu procurarea hranei pentru toti componentii grupului, au dezvoltat, cu timpul, abilitatea ca organismul lor sa-si faca propriile rezerve de grasime. Acest lucru era necesar mai ales in perioadele indelungate cand respectivii erau la vanatoare, ei nestiind daca vor face rost de hrana si nici cate zile vor trece pana vor putea manca. Astfel a avut loc o modificare genetica ce a dus la aparitia ,,genei zgarceniei,,. ,,Cei care sunt mostenitorii acestor vanatori preistorici au aceasta gena in organism. Lor le va fi mult mai greu sa tina sub control greutatea corporala chiar daca mananca sanatos si echilibrat. Si in cazul unui aport de calorii egal cu cel al unei persoane care nu are aceasta gena, respectivul va avea probleme cu kilogramele. Organismul lui va declansa automat procesul de alcatuire a rezervelor de grasimi,,, este de parere Friedman.
La polul opus se afla mostenitorii triburilor care au trait in zone bogate in resurse alimentare, care nu au avut niciodata grija zilei de maine in ceea ce priveste rezervele de hrana. Organismul lor nefiind nevoit sa-si faca rezerve, acestia vor ramane mereu slabi, oricat ar manca.