Grasimile trans, numite si grasimi “ascunse”, pot creste riscul de aparitie a infertilitatii cu 70%, conform unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani. Specialistii care au realizat acest studiu le sfatuiesc pe femei sa evite aceste grasimi daca doresc sa aiba copii.

Grasimile trans sunt utilizate la procesarea unor alimente diverse, de la ciocolata la placinte, dar si la hrana de tip fast-food. Nu au valoare nutritionala si sunt incluse in alimente pur si simplu pentru a prelungi termenul de valabilitate al produsului. Este foarte dificil de precizat continutul de grasimi trans dintr-un produs, pentru ca producatorii nu sunt obligati sa treaca informatia pe eticheta.

Grasimile sunt prezente in mod natural in unele tipuri de carne rosie si produse lactate, dar cele mai multe sunt obtinute in mod artificial, in timpul unui proces la temperaturi foarte inalte, numit hidrogenare, care transforma uleiul lichid in grasime solida.

Studii anterioare au scos la iveala faptul ca aceste grasimi provoaca aparitia colesterolului “rau”, care blocheaza arterele sangvine si contribuie la producerea infarctului si a accidentului cerebral. Ele mai sunt responsabile pentru cresterea excesiva a greutatii corporale.

La studiu au participat 18.500 de femei care au incercat sa devina mame. Cercetatorii au descoperit ca femeile care si-au luat 2% din necesarul de energie zilnica din grasimi trans, in loc de carbohidrati sau grasimi polinesaturate, precum ulei de floarea soarelui, au prezentat cu 70% mai multe riscuri de infertilitate provocata de lipsa de ovulatie.
Cantitatea de grasimi trans necesara atingerii pragului de doua procente este de 4 grame la o dieta zilnica de 2.000 de calorii. Aceste 4 grame de grasimi trans se gasesc intr-o portie de placinta sau intr-o gogoasa. Ceea ce inseamna ca o cantitate mica de grasimi trans afecteaza semnificativ fertilitatea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News