Specialiștii Serviciului de Medicină Legală (SML) Vaslui au reușit să facă lumină în cazul morții suspecte a gravidei de 21 de ani care și-a găsit sfârșitul în locuința sa din Bălești. În urma autopsiei, s-a constatat că tânăra avea o malformație congenitală la inimă, ceea ce i-a fost fatal, posibil chiar, după cum susțin unii medici, și pe fondul sarcinii pe care o avea.
Rezultatul comunicat de SML organelor de anchetă infirmă astfel varianta care ar fi fost lansată de către medicul care a mers la intervenție potrivit căreia gravida s-ar fi înecat cu un bol alimentar.
”Conform raportului medico-legal preliminar, cauza decesului femeii de 21 de ani este o cardiopatie pe care o avea din antecedente. De altfel, familia ar fi zis că tânăra suferea de niște afecțiuni cardiace”, a declarat, miercuri, pentru Libertatea purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Vaslui, Silvia Manta. (foto)
Tânăra de 21 de ani a murit în urmă cu patru zile, după ce s-a prăbușit din picioare în locuința sa. Rudele au sunat la numărul de urgență 112 și au solicitat intervenția unui echipaj medical. Chiar dacă la caz au fost trimise două ambulanțe, din care unul de terapie intensivă mobilă, gravida nu a mai putut fi salvată.
”La ceea ce s-a constatat la autopsie, chiar și dacă ambulanța era în poarta locuinței, șansele de a-și reveni erau minime”
Rudele gravidei decedate i-au acuzat pe cei de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui că nu și-ar fi respectat protocoalele și au trimis la caz o autosanitară doar cu asistentă, deși tânăra de 21 de ani pentru care se ceruse ajutorul era în stare de inconștiență. Reprezentanții SAJ susțin că vinovați de situație ar fi chiar cei care au sunat la numărul de urgență 112 pe motiv că nu au știut ce să spună dispecerului despre starea gravidei.
”La dispecerat, la primul apel, solicitantul nu a reușit să explice că este o urgență majoră. În mai puțin de trei minute, a fost trimis la caz o ambulanță cu o asistentă, un cadrul medical foarte bine pregătit, care a participat și la concursuri naționale de profil. În momentul în care a ajuns la caz, gravida era în stop cardio-respirator astfel încât a început manevrele de resuscitare. Totodată, a fost anunțat dispeceratul, de unde s-a direcționat la caz un echipaj de terapie medicală intensivă cu medic, care a continuat manevrele, din păcate fără uun rezultat pozitiv”, a explicat purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui, Daniel Ungureanu (foto).
Medicul vasluian susține că tânăra de 21 de ani ar fi avut șanse minime de supraviețuire, având în vedere rezultatul autopsiei.
”Ceea ce au constatat medicii legiști la autopsie, este o afecțiune foarte gravă. Chiar și dacă ambulanța era în poarta locuinței, șansele ca pacienta să-și revină erau minime”, crede medicul Daniel Ungureanu.
Reprezentantul SAJ Vaslui este de părere că o parte din tragedii ar putea fi prevenite dacă cei care sună la numărul de urgență 112 ar fi mult mai coerenți cu privire la starea bolnavului pentru care se solicită sprijin medical, iar apelanții ar răspunde întrebărilor dispecerilor.
Citește și: O elevă de 17 ani a avut parte de un sfârșit tragic. Ce s-a întâmplat când se întorcea acasă de la o petrecere