De dimineață, Maria, însărcinată în 37 de săptămâni, a început să se simtă rău. Și-a dat seama repede că 1 februarie 2022 era ziua în care fiul ei, Albert Nicolas avea să se nască. Soțul ei a sunat la 112. Echipajul a venit înainte de ora 7 și a preluat-o din fața porții. Soțul ei a continuat să se pregătească pentru a pleca la muncă, în orașul Iași.
De la poarta Mariei din Fărcășeni, comuna Strunga, până la cea a maternității sunt fix 60 de kilometri, iar drumul trebuia să dureze mai puțin de o oră. Doar că ambulanța a străbătut doar un sfert din drum, până în localitatea Bălțați, în momentul în care șoferul a observat pe contrasens un camion de mare tonaj venind cu viteză.
Șoferul camionului fie a pierdut controlul mașinii după ce a explodat un cauciuc, fie în urma unei depășiri, în curba de la Bălțați, au explicat surse din anchetă pentru Libertatea. Toate mărturiile arată că, cel mai probabil, șoferul de ambulanță este cel care a salvat viața Mariei, a copilului nenăscut și a asistentei care o îngrijea pe pacientă. Acesta a reușit să evite în ultimul moment impactul, iar camionul doar a acroșat ambulanța, lovind-o în dreptul șoferului. Ambulanțierul a fost operat la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, impactul provocându-i ruptura splinei.
Șoferul autoutilitarei din spatele ambulanței nu a mai putut evita și a fost lovit frontal de camion. Ziua începuse cu un bilanț sumbru: șapte persoane au murit, cei doi conducători auto și alți cinci pasageri din autoutilitară.
„A fost ghinion, dar a fost și noroc”
„E un miracol că au scăpat cu viață”, a spus Cristi, soțul Mariei, în fața presei adunată la poarta sa din Fărcășeni, comuna Strunga. Nașterea primului său copil, pe care îl vor numi Albert Nicolas n-ar fi ajuns niciodată subiect de știri și el, tatăl, vorbind în fața camerelor, povestind despre ziua ca un scenariu de film a soției sale.
În momentul în care și-a revenit în urma impactului, Maria și-a sunat soțul, care era deja pornit spre Iași, la câțiva kilometri în spatele ambulanței. Acesta a ajuns la scurt timp după producerea accidentului și a stat cu ea până când a venit o nouă ambulanță care să o ducă la maternitate.
„Am vorbit cu ea, era ok. Era să fie o tragedie, a fost ghinion, dar a fost și noroc. Nici nu am văzut ce era în rest acolo, erau toți unul peste altul, eu m-am dus să văd ce s-a întâmplat cu soția mea. M-am speriat, normal, e un miracol că au scăpat cu viață, e ceva uau!”, a povestit bărbatul cu emoție.
Maria a fost preluată de ambulanță și dusă către Maternitatea „Cuza Vodă”. Protocolul de internare spune că toți pacienții sunt testați pentru Covid-19, iar testul Mariei a ieșit pozitiv. Prin urmare, aceasta a mai așteptat o oră până când a fost transferată la o altă maternitate – „Elena Doamna” – care preia gravidele infectate cu SARS-CoV-2 din toată Moldova. A ajuns în jurul orei 9 la spital și a intrat direct în sala de nașteri.
Băiatul e perfect sănătos
„Este o pacientă la prima naștere, de 37 de săptămânii, a ajuns la noi din cauza faptului că este și cu infecție Covid-19, cu naștere declanșată, cu membranele rupte. Am evaluat atât gravida, cât și fătul, starea lor este bună, nu au fost afectate în niciun fel de accidentul respectiv. Supraveghem și sperăm să nască natural, copilul nefiind estimat foarte mare la această vârstă de sarcină”, a declarat în prima parte a zilei doctorul Răzvan Socolov, specialist obstetrică-ginecologie.
Șase ore mai târziu, în jurul orei 15.00, Maria a născut natural un băiat perfect sănătos, de 2.700 de grame, cu scorul Apgar la naștere de 9-10, aproape de nota maximă. Amândoi vor rămâne pentru supraveghere la spital. Copilului i se vor face și teste PCR pentru a vedea dacă a luat Covid de la mamă.
Foto principală: Inquam Photos/ Liviu Chirica
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro