Femeile gravide care lucreaza noaptea risca sa nasca prematur, mentioneaza un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord, relateaza BBC News Online. Ei au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au efectuat un studiu cu ajutorul a 1.900 de femei insarcinate. Pe de alta parte, studiul a stabilit ca riscul nasterii premature nu apare in cazul statului indelungat in picioare si nici atunci cand femeile gravide ridica obiecte grele.

Oamenii de stiinta americani au constatat ca peste jumatate din femeile insarcinate care lucreaza in schimbul de noapte in primele trei luni de graviditate risca sa piarda sarcina.

Studiul a fost realizat cu ajutorul unor femei aflate in a saptea luna de sarcina. Gravidele au oferit cercetatorilor detalii privind conditiile lor de munca, cum ar fi numarul de ore pe care il petrec stand in picioare in fiecare zi si de cate ori pe zi ridica obiecte care cantaresc peste 11 kilograme.

Dintre participantele la studiu, putine gravide ridicau obiecte grele in timpul programului de munca, 10 la suta in primul trimestru al sarcinii si doar 6 la suta in urmatoarele luni. In plus, un sfert din femeile insarcinate petreceau cea mai mare parte a zilei stand in picioare de-a lungul primelor trei luni de sarcina, alte 20 la suta fiind obligate sa faca acest lucru la serviciu in ultima parte a sarcinii.

La studiu au participat 1.900 de viitoare mamici

Cercetatorii au stabilit ca riscul nasterii premature nu apare la femeile gravide care stau in picioare mai mult de 30 de ore pe saptamana si nici la femeile care erau obligate sa ridice obiecte ceva mai grele.

Pe de alta parte, in ceea ce le priveste pe femeile care lucrau in ture de noapte, 166 din cele 1.900 care au participat la realizarea studiului riscau sa nasca prematur. Cu toate acestea, cercetatorii au recunoscut ca nu stiu care este legatura dintre nasterea prematura si lucrul de noapte.

“Descoperirile studiului nostru se aplica unui numar relativ mic de femei, motiv pentru care trebuie analizate cu mare atentie. Concluziile indica faptul ca studiile referitoare la femeile insarcinate sunt necesare pentru a se stabili exact care sunt efectele biologice ale turelor de noapte asupra activitatii uterine din timpul sarcinii”, a declarat Lisa Pompeii, coordonatoarea studiului.

Urmărește-ne pe Google News