Chiar dacă promovabilitatea la bacalaureat a fost scăzută, universităţile mizează anul acesta pe un număr mare de aspiranţi la studenţie.
Tinerii care au mers săptămâna aceasta să se înscrie pentru admiterea la facultate au constatat că sumele de plată pentru locurile nebugetate au explodat.
La Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, taxele la facultăţile tehnologice au crescut cu 200 de lei, iar la cele cu profil uman – cu 100 de lei, în timp ce la Facultatea de Medicină şi Farmacie, studenţii vor plăti 5.500 de lei pe an.
Pe cei care vor să studieze medicina la Universitatea Ovidius din Constanţa anul universitar îi costă 7.000 de lei. Şi la Cluj, şi la Oradea, cele mai scumpe facultăţi sunt tot cele care scot viitori doctori. La Universitatea Babeş Bolyai, taxele cresc cu până la 400 de lei. La Oradea, taxa a crescut cu 40%, astfel că un an universitar costă până la 20.000 de lei.
La Timişoara, cea mai mică taxă de şcolarizare de la Universitatea Politehnică este în valoare de 2.400 de lei pentru specializarea Mobilier şi Amenajări Interioare, iar cea mai costisitoare taxă ajunge la suma de 4.200 de lei.
La Universitatea de Vest, cei mai mulţi bani îi plătesc tinerii care vor să studieze pianul sau vioara în cadrul Facultăţii de Muzică: 10.000 de lei pe an.