Un studiu efectuat pe 204 pacienți din provincia Hubei, China, arată că jumătate din oameni au avut simptome ce ar putea fi considerate atipice, precum greață, stare de vomă și diaree.
”Medicii trebuie să știe că simptomele digestive, precum diareea, ar putea fi un semn al COVID-19”, spun investigatorii Grupului de Experți pentru Tratament Medical din Wuhan, citați de CBS News.
Aceștia avertizează că doctorii nu trebuie să aștepte simptomele respiratorii care vin mai târziu pentru a suspecta că pacientul ar putea fi infectat cu noul coronavirus.
Jurnalul American de Gastroenterologie este de acord și subliniază că simptomele gastrointestinale pot fi semnale timpurii ale unei infecții cu coronavirus. Nu este singura sursă care susține acest lucru.
Un studiu publicat de Jurnalul Asociației Medicale Americane a identificat 14 pacienți cu coronavirus care au avut diaree sau greață înainte de a manifesta simptome respiratorii sau febră. Aceștia reprezentau însă doar 10% din totalul pacienților luați în calcul, scrie Business Insider.
Unul dintre pacienți a fost plasat însă într-un salon normal de spital, deoarece avea doar simptome abdominale, iar medicii nu au suspectat că ar putea fi infectat. Pacientul a transmis apoi virusul la cel puțin 10 cadre medicale și patru pacienți.
Și primul pacient american infectat cu coronavirus a avut diaree și a anunțat disconfort abdominal în ziua în care a ajuns la spital, potrivit unui raport publicat de New England Journal of Medicine. Ulterior, cercetătorii au identificat coronavirusul în fecalele sale.
Un alt studiu, încă nedefinitivat, arată totuși că aceste cazuri ar putea fi rare. Ancheta, realizată pe 1.099 de pacienți sugerează că doar 4% dintre pacienți au avut diaree și 5% au avut stări de vomă.
Este probabil motivul pentru care aceste simptome nu sunt evidențiate în ghidul oficial realizat de Centrul pentru Controlul și prevenția Bolilor din SUA. Totuși, agenția îi avertizează pe medici că diareea poate fi un simptom atipic.
Nu este pentru prima dată când experții au găsit coronavirusul în fecalele pacienților. Cercetările făcute în Hong Kong, spre exemplu, au rătat că SARS s-a răspândit prin sistemul de canalizare pentru a infecta mai mulți oameni, după ce un bolnav a avut diaree.
Medicul Susan Kline, de la Societatea pentru Boli infecțioase din America, a declarat că simptomele gastrointestinale nu erau neobișnuite în cazul pacienților cu SARS.
Kline spune că e important de subliniat că nu toți pacienții vor avea astfel de simptome. Totuși, crede ea, includerea acestor simptome în ghidul oficial, ar putea ajuta medicii să depisteze mai multe cazuri.