Companiile din țări din întreaga lume ar putea să ia în considerare implementarea săptămânii de lucru mai scurte, dar în Grecia, angajaților li s-a spus că, de acum înainte, pot lucra șase zile, ca să stimuleze productivitatea.

După ce a depășit alte țări europene în ceea ce privește creșterea economică, Grecia, care s-a aflat în centrul celei mai grave crize financiare de pe continent, a introdus săptămâna de lucru de 48 de ore. Măsura, denunțată de sindicate ca fiind „barbară”, a intrat în vigoare de luni, 1 iulie.

„Nu are niciun sens”, a spus Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici.

„Când aproape toate celelalte țări civilizate adoptă săptămâna de lucru de patru zile, Grecia decide să meargă în direcția opusă”.

Exod fără precedent al tinerilor

Guvernul condus de premierul Kyriakos Mitsotakis spune că inițiativa a fost necesară din cauza scăderii populației și a lipsei de lucrători calificați. Înainte de a anunța legislația, Mitsotakis a descris schimbarea demografică preconizată ca pe o „bombă cu ceas”.

Într-un exod fără precedent, se estimează că aproximativ 500.000 de greci, majoritatea tineri educați, au emigrat de când a izbucnit criza datoriilor în 2009.

Oficialii spun că schema de șase zile se va aplica doar afacerilor private care oferă servicii nonstop. Potrivit noii măsuri, personalul din anumite industrii și fabrici va avea opțiunea de a lucra două ore suplimentare pe zi sau să lucreze o zi suplimentară, de opt ore. Lucrătorii vor primi 40% suplimentar la salariu.

Oricare ar fi alegerea, guvernul de centru-dreapta susține că aceasta va rezolva problema angajaților care nu sunt plătiți pentru orele suplimentare și va aborda, de asemenea, problema răspândită a muncii nedeclarate.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News