Grecii susţineau că denumirea „telemea” seamănă foarte mult cu al lor „telemes”, ce defineşte tot un sortiment de brânză albă, sărată. Argumentele noastre au fost, însă, mai puternice. Ţara noastră a câştigat disputa cu Grecia, informează știriletvr.ro. Iar Telemeaua de Ibăneşti are acum toate şansele să să primească certificatul de denumire protejată la nivel european.

Reprezentanţii companiei de la Ibăneşti spun că au fost sprijiniţi de actualul ministru al Agriculturii, aflat atunci la Bruxelles. Reţeta este preluată de la bătrânii satului. Atât pentru prepararea brânzei, cât şi pentru conservarea alimentelor se folosea apa sărată a unui puţ din satul Orşova. Fabrica de la Ibăneşti are peste 100 de angajaţi şi prelucrează zilnic 40.000 de litri de lapte.

Când un produs este certificat la nivel european înseamnă că va fi promovat pe piaţa uniunii şi că producătorul va putea accesa bani europeni nerambursabili. Ţara noastră încearcă de ani buni să înmulţească produsele tradiţionale recunoscute în Uniunea Europeană. Novacul afumat de Ţara Bârsei, Salamul de Sibiu, Telemeaua de Mărginimea Sibiului şi Ţuica bătrână de Morăreşti sunt pe listă. Singurul produs românesc certificat până acum la Bruxelles este Magiunul de Topoloveni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News