Ministrul pentru migrație și azil, Notis Mitarakis, a fost primit joi la Viena de cancelarul austriac, Karl Nehammer, iar miercuri s-a întâlnit cu ministrul de interne, Gerhard Karner.

„Grecia ia inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la zona Schengen. Această extindere va avea beneficii directe și pentru Grecia, pe care o va uni rutier cu restul statelor membre ale Uniunii Europene”, a transmis oficialul elen.

Mitarakis se va deplasa săptămâna viitoare la Sofia și București pentru a continua discuțiile privind rezolvarea nemulțumirilor care au dus la blocarea de către Viena a aderării, la consiliul JAI din 8 decembrie.

„Sunt probleme care trebuie rezolvate, în special aspecte legate de imigrație, protecția frontierelor noastre externe, o problemă care necesită o politică europeană mai coordonată, dar și mai strictă. Pentru această inițiativă suntem în comunicare cu președinția suedeză și Comisia Europeană”, a mai precizat Mitarakis.

La Consiliul JAI din 8 decembrie, Austria și-a folosit dreptul de veto și a blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Un vot împotrivă a venit și din partea Olandei, care anunțase că aceasta va fi poziția sa, însă nu pentru a bloca România, ci pentru a se opune aderării Bulgariei.

La finalul lui 2022, ministrul austriac pentru afaceri europene preciza că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi aprobată de Viena când Uniunea Europeană va face progrese pe politica privind migrația.

Suedia, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a anunțat că a început discuțiile bilaterale pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, dar a subliniat că nu va supune subiectul la vot decât după ce se va ajunge la un acord cu Austria și Olanda.

 
 

Urmărește-ne pe Google News