Demnitarul de la Atena subliniază că pe lângă factori precum temperaturile crescute din timpul verii și problemele apărute la infrastructurile energetice, războiul din Ucraina a amplificat creșterea tarifelor la energia electrică.

Conform jurnaliștilor de la Reuters, care au citit scrisoarea lui Kyriakos Mitsotakis, grecul subliniază că Ucraina a devenit dependentă de electricitatea importantă din alte țări europene pentru că atacurile Rusiei au înjumătățit capacitatea de producție a Ucrainei.

În Grecia, prețul la curentul electric s-a dublat în doar câteva luni

Grecia se confruntă cu o creștere uriașă la energie electrică. Prețurile s-au dublat și un Megawatt/oră a ajuns la 130 de euro în câteva luni. În luna aprilie, acesta costa 60 de euro.

„Nu putem explica în mod convingător cetăţenilor noştri de ce preţul pe care ei îl plătesc a crescut brusc. Această situaţie este inacceptabilă din punct de vedere politic”, susţine documentul ajuns pe masa înalților demnitari de la Bruxelles.

Nemulțumirea Greciei vine în contextul în care în 2023 Uniunea Europeană a revizuit regulile pe piața energiei. Schimbările au venit în dorința clasei politice de a proteja consumatorii de volatilitatea de pe piață.

Numai că blocajele apărute în reţelele locale de electricitate au contribuit, alături de alți factori, la majorarea preţurilor. „Noua Comisie ar trebui să îşi asume sarcina de a creşte capacităţile transfrontaliere”, susţine Mitsotakis.

Urmărește-ne pe Google News