UPDATE. Ministerul Afacerilor Externe anunță că a reluat în regim de urgenţă demersurile pe lângă autorităţile elene pentru fluidizarea traficului la punctul de frontieră Kulata – Promachonas.
MAE avertizează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de cazuri noi de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.
Într-un comunicat transmis sâmbătă Agerpres, MAE precizează că a solicitat autorităţilor elene identificarea unor soluţii care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului şi a echipamentelor de testare, cât şi clarificarea în cel mai scurt timp a statutului punctului de frontieră Makaza.
Coadă de 12 kilometri, 6 ore timp de așteptare
Potrivit informaţiilor comunicate de Ambasada României la Sofia, la acest moment, coloana de autovehicule aflată în aşteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, timpul de aşteptare fiind de aproximativ şase ore. Aglomeraţia din punctul de frontieră este generată de faptul că autorităţile elene testează toţi cetăţenii statelor non-UE, menţionează sursa citată.
MAE precizează că, în urma demersurilor făcute de partea română, autorităţile elene au reluat procedura stabilită anterior de separare a fluxului de acces pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE.
De asemenea, la acest moment, procedurile de verificare a formularelor electronice sunt desfăşurate simultan pe patru fluxuri, iar procedurile de testare de către trei echipe.
______________________________________________________________________________
După ce în cursul zilei de joi s-au format cozi de kilometri la punctul de trecere Kulata-Promachonas, situația se repetă, sâmbătă. În această dimineață, de la orele 07:00, cozile de autoturisme se întindeau pe o porțiune de 10-11 kilometri. Majoritatea turiștilor dornici să intre în Grecia sunt români, anunță site-ul invacante.ro.
„Conform informațiilor de la fața locului, poliția bulgară intervine pentru a decongestiona situația”, notează sursa citată. Cu toate acestea, pentru efectuarea formalităților de trecere a frontierei în Grecia, oamenii așteaptă câteva ore.
„Bună dimineața. Am ajuns la Kulata la 06:55. De mai bine de o oră stăm”, a spus unul dintre turiștii români care așteaptă să intre în Grecia.
„07:10 Kulata, coadă de peste 10 kilometri. În 30 de minute, am înaintat zece metri”, a afirmat alt turist.
Vineri, autoritățile române anunțau o veste bună: nu mai erau cozi.
”Ca şi în cursul zilei de joi, consulul Ambasadei României la Sofia şi un consul din cadrul oficiului consular de la Salonic se află la punctul de frontieră pentru a se asigura că cetăţenii români primesc asistenţă consulară, dacă este cazul. Din informaţiile primite din partea acestora, de la faţa locului, la ora 14,00, circulaţia era fluidă, fără aglomerări, procedurile de trecere a frontierei derulându-se într-un timp foarte scurt”, a precizat, vineri, MAE.
Situația de la graniță a apărut după ce Grecia a închis cinci din cele șase puncte de trecere a frontierei din Bulgaria. MAE îi avertizase deja pe români că în accesul în Republica Elenă este permis, în perioada 1–15 iulie, doar pe la punctul de trecere Kulata – Promachonas.
Măsura a fost luată în urma introducerii obligativității completării unui formular electronic, care are ca principal scop evidența celor care merg în această țară.
Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt disponibile şi condiţiile de călătorie valabile pentru această perioadă.
După completare, solicitanţii vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităţilor de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen.
Pentru a evita timpii suplimentari de aşteptare la frontieră, este important ca cetăţenii români să completeze acest formular anterior deplasării şi să obţină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.
”De asemenea, informații detaliate în limba română sunt disponibile și pe site-ul MAE. Aceste informații sunt actualizate în funcție de elementele comunicate”, mai spune comunicatul MAE.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3