Guvernul de la Atena a anunțat marți, prin vocea purtătorului de cuvânt Yiannis Oikonomou, că profesorii și preoții ar putea fi următorii pe listă, după cadrele medicale, pe lista vaccinării obligatorii împotriva COVID, în contextul unei creșteri constante a infectărilor.

„Opțiunea extinderii vaccinării obligatorii este posibilă peste tot, nu doar în școli. Va depinde de cifrele pandemiei și de cât de repede va crește rata de vaccinare”, a declarat Oikonomou pentru televizunea locală Skai.

„Există o opțiune pentru vaccinarea obligatorie a profesorilor, dacă asta va fi necesar, deși ratele de vaccinare aici sunt chiar mari”, a precizat oficialul.

Întrebat cu privire la preoți, Oikonomou a confirmat că și în acest caz există o opțiune, deși nu una clară. „Chiar și biserica este luată în calcul, deși și aici, rata de vaccinare este mare”, a adăugat el.

Oikonomou a insistat totodată să pună capăt zvonurilor privind o eventuală vaccinare obligatorie a copiilor.

„În acest moment nu există niciun plan pentru vaccinarea obligatorie a copiilor. Dacă va fi nevoie vom face ceea ce este corect pentru oamenii care lucrează în domenii critice”, a spus reprezentantul guvernului.

El a mai indicat că guvernul pregătește o campanie pentru a convinge părinții să își vaccineze copiii, spunând că medicii pediatri vor conduce acest efort.

„Trebuie să intre în jocul convingerii oamenilor, prin cunoștințele lor, dar și prin propria vaccinare”, a spus Oikonomou cu privire la doctori.

Cu privire la universități, el a precizat că puncte de vaccinare vor fi instituite lângă campusuri, pentru a încuraja studenții săs e imunizeze.

Obligativitate pentru cadrele medicale

Grecia a impus încă din vară vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale, în vreme ce a restricționat, de asemenea, pentru persoanele nevaccinate, unele activități de zi cu zi.

Săptămâna trecută, oficialii estimau că țara va rămâne fără circa 10.000 de cadre medicale din sectorul public, acesta fiind numărul celor care încă nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 şi care vor fi suspendaţi fără plată până când se vor imuniza.

Conform sindicatului personalului sanitar, circa 2.000 dintre cele 10.000 de cadre medicale încă nevaccinate se programaseră săptămâna trecută pentru prima doză.

Ministerul grec al sănătăţii a întocmit un plan de măsuri care va fi aplicat după suspendarea cadrelor medicale ce refuză vaccinarea. Planul prevede, printre alte măsuri, redistribuiri de personal între spitale, unirea unor clinici şi departamente şi contractarea de personal provizoriu.

Cea mai mare parte a personalului sanitar grec este însă vaccinat împotriva COVID-19, în rândul medicilor procentul celor imunizaţi fiind de circa 95%, după ce în ultimele zile a crescut semnificativ numărul cadrelor medicale vaccinate.

Mai multe proteste față de vaccinarea obligatorie și restricțiile COVID au avut loc în ultimele luni, cel mai violent fiind organizat pe 29 august, când manifestanții s-au ciocnit cu forțele de ordine la Atena.

Numărul infectărilor zilnice este ridicat în Grecia Sursa: Worldometers

Grecia a vaccinat deocamdată, cu ambele doze, în jur de 55,8% din populație.

În iulie, numărul de infectări a reînceput să crească și a ajuns, în prezent, undeva la peste 3.000 de cazuri zilnice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News