- Redeschiderea turismului în Grecia din 15 iunie, anunțată inițial fără carantină și teste obligatorii pentru coronavirus, a determinat mulți români să aleagă să-și petreacă vacanța pe plajele din insulele grecești.
- Condițiile s-au schimbat însă din 1 iulie, iar ultima măsură luată de autoritățile elene, de a închide cinci din cele șase intrări dinspre Bulgaria, a adus și o aglomerație de coșmar.
- Oamenii se plâng că stau cu orele la cozi kilometrice, pentru a intra prin singura vamă deschisă – Kulata-Promachonas.
- Nu este singura măsură luată de Grecia de la redeschiderea turismului: turiștii intră doar cu formulare de localizare, își lasă datele de contact, sunt testați pentru coronavirus și intră în carantină 14 zile dacă sunt infectați cu COVID-19.
Consultantul în turism Răzvan Pascu spune că măsura de a ține deschisă doar o intrare în Grecia a fost luată rapid și a explicat care ar fi motivele.
„Un motiv ar fi că acele granițe nu sunt dotate cu scanere, pentru că de când s-au introdus acele formulare electronice, ele au un cod QR pe ele, care trebuie citit”, a spus Răzvan Pascu, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.
Tot în vamă se fac, aleatoriu, și testele pentru COVID-19.
Au închis punctele pentru că nu erau pregătite pentru fluxul mare de turiști.
Răzvan Pascu, consultant în turism:
El a explicat și cum se completează și se folosește formularul de localizare cerut din 1 iulie turiștilor din Grecia.
”Acel formular trebuie completat exclusiv online, cu minimum 48 de ore înainte de plecare, ceea ce înseamnă că poți să-l completezi și cu o săptămână înainte. Primești un e-mail de confirmare că l-ai completat, după care, în câteva ore, primești un alt e-mail cu un cod de bare, acel cod QR. Pe acesta trebuie să-l păstrezi pe telefon sau să mergi cu el tipărit”, a spus Răzvan Pascu.
Românii care merg în vacanță în Grecia mai trebuie să știe că pe un formular pot fi trecute doar trei locații de cazare.
”Dacă ai mai multe locații de cazare în Grecia, recomandarea
pe care și eu am primit-o de la organizația elenă de turism este să faci două
formulare. Pe primul le vei trece pe primele trei, în ordine și pe al doilea ce
a mai rămas”, a explicat Pascu.
Formularul nu trebuie completat și pentru copiii sub 18 ani, aceștia fiind trecuți pe formularele părinților, la rubrica ”adaugă persoane”.
Dacă ați greșit formularul, nu este o posibilitate tehnică să modificați, trebuie să-l refaceți. Este important să puneți datele de contact, adresa de e-mail și numărul de contact, și toate locațiile de cazare, pentru că cel mai probabil nu o să vă verifice prea multă lume la asta. Dar dacă se întâmplă să fiți depistați pozitiv acolo, să nu aveți probleme mai departe și să nu se spună că ați infectat în mod voit pe cineva și nu ați lăsat datele de cazare.
Răzvan Pascu, consultant în turism:
Acesta a vorbit și despre rutele de ieșire din Grecia și a atras atenția asupra graniței dintre Macedonia și Grecia.
„Dacă vrei să ieși din Grecia, se poate face prin trei granițe, inclusiv prin Macedonia, pe la Evzoni, și prin Makaza, cea foarte aproape pentru cei care merg în Thasos. Mare atenție, dacă sunteți în vestul României și ruta cea mai simplă era Serbia, Macedonia, Grecia, să nu alegeți această rută, pentru că granița dintre Macedonia și Grecia este închisă de vreo lună și riscați să nu vă lase să intrați în Grecia pentru că în Macedonia a crescut foarte mult numărul de cazuri de coronavirus”, a mai spus Pascu.
Consultantul în turism a adăugat că o variantă de a evita aglomerația de la vamă și de ajunge mai repede în vacanța din Grecia este plecarea cu avionul.
„Începând de ieri, 1 iulie, toate aeroporturile de pe insulele din Grecia s-au deschis. Trebuie însă să vă înarmați cu răbdare, pentru că este posibil să fiți aleși pentru testarea aleatorie”, a spus Pascu.
El a explicat că, după testare, trebuie să aștepți în locația
de cazare rezultatul testului pentru coronavirus.
Cei care sunt pozitivi vor fi duși la un hotel – este câte unul alocat pentru asta în fiecare insulă – și, din păcate, trebuie să se izoleze acolo 14 zile, dar pe banii statului elen.
”Vacanța din acest an, că ne place, că nu ne place, va fi un pic diferită față de anul trecut, cu totul stresul ăsta. Trebuie să plecăm de la început cu această idee în gând, pentru că altfel ne vom întoarce dezamăgiți”.
Întrebat dacă românii vor prefera anul acesta mai mult vacanța în țară, Răzvan Pascu a spus că ar putea să fie o opțiune, pentru a nu avea bătaie de cap și grija că s-ar putea întâmpla ceva neprevăzut în timpul călătoriei în străinătate.
”Cred că dacă discutăm de o vacanță după 15 iunie sau chiar din 1 iulie, lucrurile vor fi mai clare la nivelul Uniunii Europene. Din 15 iulie, lucrurile ar putea să intre într-un normal și oamenii să nu mai stea cu grija că se izolează când se întorc în țară, că se închid granițele”, a mai spus Pascu.
Cei indragostiti de tramurile elene trebuie sa stie totul despre aceste insule grecesti mai putin cunoscute!