Relația dintre Grecia și Turcia nu a fost niciodată una simplă, după ce cele două țări vecine s-au războit de mai multe ori între ele, inclusiv în secoul XX. Acum conflictul pare să izbucnească din nou după ce în 1996 un război provocat de pretențiile teritoriale asupra insulei grecești Imia, a fost oprit în ultimul moment de intervenția diplomatică a Statelor Unite.

Aliații NATO se află acum din nou la un pas de război după ce populiștii din ambele țări au început să-și arunce cu acuzații, iar Washingtonul nu pare interesat să intervină.

Luni, prim-ministrul turc Binali Yildirim, în timpul unui eveniment din Ankara, a susținut că garda de coastă a Turciei a eliminat un steag grec de pe o insulă turcă situată în apropierea insulei Fournoi, după ce a fost plasată acolo mai devreme de trei greci. Statul Major General al Apărării Naționale din Grecia a răspuns că nici o navă turcă nu a fost văzută în zonă în ultimele 48 de ore; primarul orașului Fournoi a vizitat apoi insula și a raportat că steagul grecesc era încă acolo.

Dar Grecia a fost obligată să răspundă la pretențiile lui Yildirim cu cea mai mare seriozitate. Incidentul de luni vine după tragicul accident aviatic de săptămâna trecută în urma căruia un pilot grec și-a pierdut viața după ce avionul său s-a prăbușit în timp ce se întorcea la bază dintr-o misiune de a intercepta aeronave de luptă turce la aproximativ 10 mile nord de insula Skyros.

Acesta nu a fost un incident izolat: avioanele turcești au încălcat spațiul aerian grec de peste 30 de ori numai în luna aprilie. Și chiar dacă președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis condoleanțe premierului grec Alexis Tsipras, opinia publică elenă consideră Turcia direct vinovată de moartea pilotului de 34 de ani.

Insula implicate în disputa de săptămâna aceasta – numită Antropofagos („canibal” în greacă) – face parte din ceea ce Turcia numește „zona gri”, zone cu jurisdicție contestată, situate în Marea Egee. Grecia, pe de altă parte, nu recunoaște astfel de „zone gri”, în conformitate cu Tratatul de la Lausanne și cu dreptul internațional.

Poziția Turciei a fost reiterată de Erdogan în timpul vizitei sale la Atena anul trecut. El a susținut că tratatul de la Lausanne trebuie reconsiderat.

În opinia publică greacă, există o teamă foarte reală că țara se îndreaptă spre un conflict pe care nu-l dorește. Starea de spirit se reflectă în paginile presei zilnice și în comentariile insinuatoare ale politicienilor din întreg spectrul politic.

Totuși, Alianța Nord-Atlantică nu pare a fi dispusă să se implice în războiul cuvintelor, iar Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg a declarat că aceasta nu este „o problemă pentru NATO”.


Citește și: VIDEO/Cum este transportul public în Istanbul, oraș cu o populație aproape cât a României și suprafață cât a județului Iași


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News