Care e miza? Conform unui studiu din 2010 realizat de USA Geological Survey, se estimează că 1,7 miliarde de barili de petrol recuperabil și 122 de trilioane de metri cubi de gaz sunt în secțiunea Bazinului Levant din Mediterana de Est.

Coliziunea de săptămâna trecută

Situaţia este una tensionată în zonă, ”focul” fiind reaprins săptămâna trecută, când o navă greacă şi o navă turcă au intrat în coliziune într-o zonă revendicată de Grecia.

Temându-se că va fi exclusă de la împărţirea imenselor rezerve de gaze naturale din regiune, Ankara a desfăşurat, pe 10 august, nave de război în zona respectivă, scrie Agerpres, care a citat agenția DPA.

Însoţit de nave militare, vasul turc Oruc Reis desfăşoară o activitate de explorare în apropiere de insula Cipru. Agenţia de presă turcă Anadolu a relatat că această activitate va continua până la 27 august.

Grecia a respins posibilitatea de a discuta cu Turcia atât timp cât misiunea navei Oruc Reis continuă.

Luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a adoptat o poziţie fermă, spunând: ”Turcia nu va face nici măcar un pas înapoi în privinţa activităţilor vasului nostru Oruc Reis şi a forţelor navale care îl însoţesc. De-acum, Grecia este cea responsabilă de cea mai mică îngrijorare în regiune”.

Erdogan: ”Suntem hotărâți să facem tot ce este necesar pe planurile politic, economic și militar”

Iar miercuri a întărit: ”Îi invităm pe interlocutorii noştri să se abţină de la orice eroare care ar deschide calea ruinării lor”, a spus Erdogan, făcând aluzie la Grecia, pe care nu a numit-o totuşi.

Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană (…) Nu vom face absolut nicio concesie în legătură cu ceea ce ne aparține. Suntem hotărâți să facem tot ce este necesar pe planurile politic, economic și militar.

Receo Erdogan, miercuri:

Discursul dur al lui Erdogan survine la o zi după o vizită la Atena şi Ankara a şefului diplomaţiei germane Heiko Maas, a cărui ţară încearcă să aplaneze tensiunile dintre cele două state, prin mediere.

Grecia, Franţa, Italia şi Cipru ar urma, de asemenea, să desfăşoare, de miercuri până vineri, un exerciţiu militar comun în Mediterana de Est, la sud de Creta şi de Cipru. Franţa, care susţine Grecia în această dispută, a transmis miercuri că Mediterana nu trebuie să fie ”un teren de joc” pentru ”ambiţiile unora”.

În plină tensiune, Grecia anunță extinderea apelor teritoriale

În plină tensiune, Grecia urmează să-şi extindă limita apelor teritoriale până la 12 mile marine (22,2 kilometri) în Marea Ionică, a anunţat miercuri, 26 august, premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Un proiect de lege privind extinderea limitei apelor teritoriale urmează să fie prezentat în Parlament în curând, a anunţat premierul elen, într-o dezbatere înainte de supunerea la vot a unui acord privind frontierele maritime încheiat cu Italia, în iunie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News