Pe lângă subvenții, Grecia a impus un plafon pentru plățile către producătorii de energie pentru a reflecta costurile reale de producție, eliminând efectiv o suprataxă la facturile de energie electrică. Din iulie, aceasta măsură a economisit peste 2 miliarde de euro.
Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a spus, într-o intervenție la postul de radio Sfera, că guvernul va oferi cetățenilor subvenții graduale ca un stimulent pentru a reduce consumul de energie.
„Cu cât economisiți mai multă energie în comparație cu factura de anul trecut, cu atât veți primi o subvenție mai mare”, a spus Mitsotakis.
Comisia Europeană a propus săptămâna trecută introducerea de măsuri prin care țările UE să reducă consumul de energie electrică în timpul orelor de vârf și să oblige producătorii de combustibili fosili să împartă profiturile.
Grecia, care arde mai mult de 40% din gazul său pentru a genera energie electrică, a redus importurile de gaze rusești prin conducte și a mărit capacitatea de stocare a unicului său terminal de gaz lichefiat pentru a se asigura că nu va suferi de o penurie de gaze.
Unele centrale pe gaz își vor testa și capacitatea de a trece la petrol în cursul acestei luni, a declarat marți ministrul energiei, Kostas Skrekas, pentru Skai TV.
El a exclus posibilitatea întreruperilor de curent în timpul iernii pentru a garanta securitatea aprovizionării cu energie, numind această teorie drept una cu „o șansă aproape de zero”.