„Raportul GRECO este unul de orientare, facultativ. Stabileşte standarde europene, dar expertul GRECO, în mod gategoric, nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului naţional, verificată de către CCR, care a stabilit că reglementarea este în acord cu Constituţia”, a spus ministrul Tudorel Toader, miercuri, în plenul Senatului.

GRECO îi răspunde lui Tudorel Toader și i-a transmis ministrului Justiției că raportul nu este unul orientativ, iar recomandările nu sunt, în niciun caz, opționale.

„Regulile noastre sunt clare: membrii GRECO trebuie să se supună recomandărilor din raportul de evaluare și să le implementeze în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. România nu este o excepție. GRECO este un corp de monitorizare, nu un corp consultativ al Consiliului Europei”, se arată într-un răspuns al organismului internațional obținut de Realitatea TV și citat de Ziare.com.

GRECO mai spune și că că raportul de țară a fost realizat de o echipă GRECO, în urma mai multor discuții cu autoritățile relevante, printre care s-a numărat și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

„Evaluatorii și raportorii GRECO sunt desemnați de statele membre și au nivelul necesar de competență și profesionalism ca să-și facă munca”, iar „echipa care a mers în România nu reprezintă o excepție”, mai spune GRECO.

O delegaţie a Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE), a vizitat România în perioada 21-22 februarie în cadrul unei evaluări urgente referitoare la legislaţia recent propusă ori deja adoptată privind sistemul judiciar, evaluare făcută din perspectiva luptei împotriva corupţiei şi a modului în care România a ţinut cont de recomandările anterioare ale GRECO la acest capitol, se arată într-un comunicat al acestui organism.

Delegaţia a subliniat că persoanele responsabile cu investigarea, judecarea şi emiterea de verdicte privind faptele de corupţie trebuie să se bucure de independenţa şi autonomia corespunzătoare funcţiilor deţinute şi trebuie ferite de orice influenţă.

Această recomandare este valabilă și în privința mecanismelor disciplinare deoarece judecătorii şi procurorii trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde de integritate.

GRECO a mai recomandat ca autoritățile române să sporească transparența procesului legislativ.

Totodată, membrii delegaţiei GRECO au subliniat că este important ca toate instituţiile statului să colaboreze şi să se respecte reciproc, conform principiilor separaţiei puterilor, independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar şi egalităţii în faţa legii.


Editorial de Claudiu Săftoiu. Primul 10 Mai, fără Regele Mihai

 
 

Urmărește-ne pe Google News