Greenpeace susține că zona afectată de proiectul Neptun Deep include vestigii arheologice de o valoare inestimabilă, care pot fi afectate sau distruse de acest proiect.

„Greenpeace România cheamă în judecată Ministerul Culturii, solicitând instanţelor suspendarea şi anularea ordinului prin care situl arheologic subacvatic «CT-I-s-A-02561», situat în Platforma continentală a Mării Negre îşi pierde statutul de monument istoric. Greenpeace reclamă că nu a fost respectată procedura prevăzută de lege pentru declasarea siturilor arheologice subacvatice. Organizaţia de mediu susţine că proiectul Neptun Deep primeşte un tratament preferenţial din partea instituţiilor române, ameninţând patrimoniul cultural şi dreptul românilor la un mediu curat şi la sănătate”, a transmis luni, 21 octombrie, Greenpeace, potrivit news.ro.

ONG-ul susține că o bună parte din documentaţie este ţinută secretă de Ministerul Culturii, deşi conţine informaţii de interes public.

„Întreaga platformă continentală a Mării Negre a fost declarată Sit arheologic subacvatic de importanţă naţională. Acest sit cuprinde, printre altele, vestigii din epoca romană, vestigii subacvatice din epoca elenistică, din epoca romano-bizantină şi din epoca greacă. Zona afectată de proiectul Neptun Deep include vestigii arheologice de o valoare inestimabilă, care ar putea fi grav afectate sau distruse de lucrările de extracţie şi transport de gaze naturale”, a adăugat Greenpeace.

Greenpeace România a adăugat că a dat în judecată OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Ministerul Mediului, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa. De asemenea, a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep.

Ce este proiectul Neptun Deep

În vara anului trecut, Guvernul a anunțat că proiectul care va aduce României 20 de miliarde de euro a intrat în faza de dezvoltare, iar primele cantități de gaze din Marea Neagră vor fi extrase în 2027.

„OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro, în această etapă de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele cantități de gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase în anul 2027”, a transmis Marcel Ciolacu în august 2023.

Prin Neptun Deep, România poate deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Statul român va încasa 60% din veniturile provenite din extracția gazelor din Marea Neagră, iar 40% merg la OMV și Romgaz. Veniturile estimate pentru statul român sunt de 20 de miliarde de euro, potrivit anunțului făcut de Christina Verchere, CEO al OMV Petrom. Proiectul Neptun Deep va dura aproximativ 20 de ani.

Urmărește-ne pe Google News