Cuprins:
În august anul trecut, procuratura din Giessen l-a pus sub acuzare pe Gregor Formanek, „pentru că a contribuit la crimele din lagărul de la Sachsenhuasen în peste 3.300 de cazuri, între iulie 1943 și februarie 1945”.
Identificat la Frankfurt, unde trăia de zeci de ani
Bătrânul cu ochelari care se plimba sprijinit de baston prin Frankfurt pe Main, împreună cu soția sa, așa cum l-a prezentat ziarul german Bild pe prima pagină, scăpase de urmărirea penală „din cauza capacității limitate, psihice și fizice, de a fi judecat”.
Imediat după decizie, dr. Hans-Jürgen Förster, avocatul coreclamanților lui Formanenk, a declarat că „vom depune o plângere împotriva deciziei în termen”.
Acum, tribunalul de la Frankfurt a recunoscut că decizia expertului medical „nu s-a bazat pe suficiente fapte” și a decis că „suspectul este complet apt pentru a fi judecat”.
Expertul însuși a declarat că nu a fost posibil să se intervieveze inculpatul și că nu a fost disponibilă posibilitatea de a efectua teste psihiatrice ample.
Fostul gardian SS locuia într-o suburbie din Frankfurt, nerecunoscut, timp de zeci de ani. El nu a comentat niciodată acuzațiile.
Bild are documente despre Formanek din Arhivele Federale și arhiva de documente Stasi. O fișă de la Biroul Principal al Personalului SS atestă că Formanek, care s-a născut în România, la Arad, ca fiu al unui maestru croitor vorbitor de germană, a intrat în SS la 4 iulie 1943 și a aparținut Batalionului de Gardă Sachsenhausen.
Arestat de Armata Roșie, Formanek a făcut 10 ani de închisoare în Rusia
După război, Formanek a fost arestat de Armata Roșie la Fürstenwalde (Brandenburg), la sfârșitul anului 1946, și condamnat la 25 de ani de închisoare de un tribunal militar sovietic din Potsdam pentru spionaj și crime împotriva umanității.
După 10 ani, Formanek a fost eliberat și s-a mutat în Germania de Vest.
Tabloidul britanic The Sun a scris, anul trecut, despre „ultimul nazist care se va confrunta cu justiția”. În CV-ul său, Formanek a omis rolul său de gardian al lagărului de concentrare, spunând doar că a fost „chemat pentru serviciul militar în Germania, unde am petrecut 20 de luni”.
200.000 de prizonieri, jumătate dintre ei au murit
Gregor Formanek era gardian într-un lagăr de concentrare unde 100.000 de prizonieri au murit în timpul Holocaustului.
Lagărul Sachsenhausen, 50 de kilometri nord de Berlin, care a fost deschis în 1936, a fost văzut ca un „teren de antrenament pentru exterminarea în masă”. Peste 200.000 de prizonieri au trecut prin lagărul de de concentrare.
Supraviețuitorul Holocaustului, Jurek Szarf, 90 de ani, a povestit, pentru Bild, tratamentele brutale suferite de prizonieri la Sachsenhausen.
Deportat la vârsta de 10 ani la Ravensbrueck împreună cu mătușa și mama sa, Jurek a fost ulterior transferat la Koenigs Wusterhausen și apoi la Sachsenhausen.
Germania încearcă să-i aducă în fața justiției pe ultimii foști criminali de război naziști care au supraviețuit, deoarece o hotărâre de referință din 2011 a deschis calea pentru mai multe procese.
m1a2r3i4a1n5a6 • 04.12.2024, 12:42
Domnule Toma, uită-te în dicționarul explicativ al limbii române, să vezi definiția cuvântului prizonier. Evreii din lagăr erau deținuți. Caută în dicționar și cuvintele deportare și expulzare. Ai un astfel de dicționar ? Stii cum arată ? M.Grancea
ahpux • 04.12.2024, 11:27
asa sa il urmareasca si pe Netaniahu si intregul cabinet plus toti cei care incurajeaza masacrele din Gaza.si sa nu uitam de toti militarii IDF !