În final, Bivolaru a fost achitat pentru unele acuzații, iar pentru alte fapte a intervenit prescripția. Curtea de Apel Alba Iulia a redus daunele morale de zece ori, de la suma de 50.000 de euro acordată inițial de Tribunalul Sibiu până la doar 5.000 de euro. Magistrații au considerat că durata procesului „i-a afectat grav modul de viață”, dar au considerat că valoarea prejudiciului decisă de instanța de fond este mult prea mare.
Gregorian Bivolaru (72 de ani) a reclamat că a fost cercetat și judecat, din 2004 și până în 2021, în dosarul grupării MISA, în care a fost acuzat, printre altele, de trafic de persoane și constituirea unui grup infracțional organizat. DIICOT București a trimis în judecată, în 2007, un număr de 21 de persoane.
Alte acuzații s-au referit la săvârșirea infracţiunilor de constituire a unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, trecerea ilegală a frontierei unui stat străin, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, contestarea sau negarea în public a Holocaustului. Prin sentinţa penală pronunțată în ianuarie 2020, Tribunalul Cluj i-a achitat pe inculpați sau a constatat prescrierea faptelor. DIICOT şi una dintre victime au depus apel, dar soluţia a rămas definitivă în 16 februarie 2021, prin hotărâre a Curții de Apel Cluj-Napoca.
Abuzurile reclamate de liderul MISA
Bivolaru a afirmat în acțiunea prin care a cerut daune din partea statului român că „opinia publică a fost intoxicată cu imaginea unei aşa-zise comunităţi asociale, loc al pierzaniei tinerilor, sediul unor obiceiuri respingătoare şi, peste toate, loc în care se desfăşurau adevărate orgii”.
Potrivit acestuia, MISA a fost catalogată drept sectă şi chiar, la un moment dat, a fost asociată cu gruparea AUM, autoarea unui atentat cu bombă în metroul din Tokyo. „Toate documentele care circulau între instituţii arătau, încă din acea vreme, că marea majoritate a practicanţilor de yoga din Şcoala ezoterică MISA era formată din intelectuali, cu studii superioare. Atât reclamantul, cât şi foarte mulţi cursanţi ai Şcolii de yoga MISA au fost permanent, începând cu anul 1990, sub supravegherea neîncetată a serviciilor secrete, care s-au şi implicat, de altfel, atât în campania împotriva MISA, cât şi împotriva reclamantului”, a susținut fostul șef al MISA.
Bivolaru a mai afirmat că „apogeul şocant” al abuzurilor împotriva practicanţilor yoga l-au reprezentat descinderile din data de 18 martie 2004, la care au participat peste 130 de procurori, jandarmi şi poliţişti, fiind cea mai mare acţiune poliţienească de până atunci, denumită de autorităţi „Operaţiunea CHRIST”.
„Respectiva operaţiune a fost imediat urmată de racolarea unor aşa-zise «victime» (foşti cursanţi yoga) ce s-au arătat dispuse să dea declaraţii fals incriminatoare, fie din frică, fie fiind păcălite cum că vor putea obţine daune materiale uriaşe spre a se îmbogăţi. Acele percheziţii făcute cu încălcarea legii au fost apoi urmate de fabricarea a două dosare penale”, a afirmat acesta.
Judecătorii au invocat „efectele negative asupra vieţii reclamantului”
În final, după analiza probelor depuse la dosar, instanțele au considerat că procesul nu a fost atât de complex, încât să nu poată fi judecat într-un termen rezonabil. „A fi parte într-o procedură penală pe o durată de aproximativ 17 ani constituie o afectare gravă a modului de viață, a stării psihice şi emoționale a unei persoane”, au susținut magistrații. Judecătorii au mai scos în evidență „efectele negative asupra vieţii reclamantului – persoană publică, cunoscută pe plan naţional şi internaţional ca profesor de yoga, cu o vastă activitate publicistică în acest domeniu”.
„Obligă pârâtul statul român prin Ministerul Finanţelor să plătească reclamantului Bivolaru Gregorian suma de 5.000 de euro (echivalent în lei la data plăţii), cu titlu de daune morale, ca urmare a constatării nerespectării termenului rezonabil de desfăşurare a unei proceduri judiciare penale în care a fost implicat reclamantul”, se precizează în hotărârea Curții de Apel Alba Iulia, din 30 aprilie 2024.
Condamnat în România la șase ani de închisoare
Gregorian Bivolaru a mai fost trimis în judecată într-un al doilea dosar, în august 2004, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pentru infracţiunea de act sexual cu un minor. Fiind profesor de yoga, a profitat de autoritatea lui asupra unei minore de 17 ani din Costinești-Schitu, locul unde este tabăra de vară MISA.
Tribunalul Sibiu l-a achitat, Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut soluţia, dar ÎCCJ l-a condamnat, în iunie 2013, la șase ani de închisoare. Bivolaru a plecat din ţară în august 2004, după ce a fost trimis în judecată, iar opt luni mai târziu a fost prins şi arestat în Suedia, unde și-a schimbat numele în „Magnus Aurolsson”, însă a cerut azil politic, iar autorităţile din această ţară i-au acceptat cererea. De atunci, toate solicitările României de extrădare au fost respinse.
Fondatorul MISA a fost prins în Franţa în 26 februarie 2016, fiind extrădat în România pentru executarea pedepsei de şase ani de închisoare. A fost eliberat condiţionat, părăsind Penitenciarul Bistriţa în 13 septembrie 2017, după ce a executat un an şi două luni din pedeapsă. La scurt timp, tot în septembrie 2017, Gregorian Bivolaru a fost dat în urmărire prin Europol de către autorităţile finlandeze, pentru mai multe infracţiuni de trafic de persoane şi abuz sexual, în Finlanda şi în Franţa, care ar fi fost comise în perioada 2006-2013.
În Franța se folosea de școala Atman Yoga
Bivolaru a fost arestat în Franța, în noiembrie 2023, alături de 40 de membri ai unei secte internaționale de yoga tantrică. El este acuzat, printre altele, de trafic de persoane, viol și constituire a unui grup infracțional organizat care răpea oameni. Potrivit Liberation, românul se folosea de rețeaua sa internațională de yoga, Atman Yoga, pentru a racola femei tinere, pe care „le îndoctrina”, le sechestra și le exploata sexual.
Atman Yoga era axată în special pe tantra yoga (trezirea spiritualităţii prin intermediul sexualităţii) şi pe inocularea unor „învăţături” menite să condiţioneze victimele să accepte relaţii sexuale, folosind tehnici de manipulare mentală care urmăreau suprimarea, în rândul victimelor, a oricărei noţiuni de consimțământ în cadrul raporturilor sexuale.
Mai exact, Gregorian Bivolaru își închidea adeptele zile întregi în mai multe locuințe din suburbiile Parisului, femei cu care „își satisfăcea apetitul sexual”. În momentul reținerii sale, acesta ținea sechestrate 26 de femei în condiții „de izolare și igienă precare”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
golgol • 13.05.2024, 10:35
Cascadorii rasului...justiția ,Gorghiu,Predoiu și votanții acestei țări de 35 de ani !
gavrildragan • 13.05.2024, 06:34
Omul î-și merită bani,ba mai mult cred că ar trebui primit la cotroceni să fie gratulat cu o diplomă pentru ani cât a fost hăituit prin tribunale.Ca,șai la noi!