UPDATE Surse politice au precizat pentru Libertatea că Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, primește la redistribuire până la urmă mandat de deputat în județul Bistrița Năsăud.
Partidele încă nu au lista completă a parlamentarilor, oficialii responsabili cu distribuirea mandatelor făcând calcule după ultimele renumărări de voturi.
Toate formațiunile politice așteaptă de la Autoritatea Electorală Permanentă datele finale în ceea ce privește distribuirea: numărul de mandate plus listele pe fiecare județ în parte. Sunt emoții în continuare pentru unii dintre liderii politici ai României.
Conform unor surse social-democrate, PSD ar urma să aibă 86 de deputați și 36 de senatori. Pe de altă parte, AUR ar urma să fie reprezentat de 63 de deputați și 28 de senatori, în timp ce PNL „va furniza” 49 de deputați și 22 de senatori. În schimb, liderii liberali au alte informații. „Din ce înțeleg, vom avea 50 de deputați și 22 de senatori”, a precizat secretarul general al PNL, Adrian Veștea, pentru Libertatea.
În ceea ce privește USR, formațiunea ar urma să aibă 40 de deputați și 19 senatori. Următorul partid, SOS, adică formațiunea condusă de Diana Șoșoacă, ar putea ajunge în Parlament cu 28 de deputați și 12 senatori.
POT, o formațiune care s-a atașat simbolic de imaginea lui Călin Georgescu, ar urma să aibă, conform calculelor, 24 de deputați și 9 senatori. Partidul Oamenilor Tineri va rămâne, conform calculelor, fără doi senatori obținuți prin vot popular, pentru că au fost alocați către județe unde nu au avut listă de candidați.
UDMR ar urma să aibă 22 de deputați și 10 senatori. Minoritățile vor fi reprezentate în Camera Deputaților de 19 deputați, cu unul mai mult față de actuala legislatură.
Miniștri social-democrați în afara Parlamentului
În cazul PSD întâlnim două surprize notabile la nivel guvernamental. Nici actualul ministru al Digitalizării, Bogdan Ivan, nici ministrul Economiei, Radu Oprea, nu au reușit să prindă mandat de deputat, respectiv de senator, după redistribuire, conform primelor calcule. Nici Carmen Avram, fostă eurodeputată a PSD, nu a prins un mandat de deputată de București. Pe datele social-democrate nu prind mandate de senator nici Gabriel Mutu, nici Adrian Țuțuianu.
În tabăra liberalilor, printre politicienii dați că nu prind mandat cu certitudine sunt Florin Cîțu (fost premier și candidat la Senat în Galați), Ligia Deca (ministră a Educației și candidată la Senat în Vâlcea), George Stângă (fost șef al PNL Galați și candidat la Camera Deputaților), Daniel Constantin (șef interimar la PNL Teleorman și deschiderea de listă la Cameră în Teleorman) sau Virgil Guran (fost lider al senatorilor PNL și actual șef al PNL Dâmbovița).
Potrivit informațiilor Libertatea, încă sunt semne de întrebare dacă ajung în Parlament Lucian Bode (fost secretar general al partidului) și Marcel Vela (fost ministru de Interne). „Din ce înțeleg acum se soluționează contestațiile în unele județe, acolo unde s-a aprobat renumărarea voturilor. Orice modificare de voturi poate schimba situația”, a precizat secretarul general al PNL pentru Libertatea.
De altfel, potrivit estimărilor din PNL, lista finală a parlamentarilor ar urma să vină spre sfârșitul săptămânii.
Fotografii colaj: Facebook
Janika • 05.12.2024, 13:22
Conform ordinelor de la ... Libertatea, Mass-media și poporul are la meniu "antiCălinGeorgescu" ! Când va fi miting, mass-media și Libertatea împotriva celor care "și-au ASUMAT RĂSPUNDEREA" și au dus "DATORIA PUBLICĂ" la plus infinit ??? Am avut destulă moacă de "lucru bine făcut" în trecutul încă prezent gen Fuego de la finanțe, Daca de la educație, rânjet bănățean de la transporturi sau moacă de mafiot rus de la interne ! Vreți să continuăm cu Miss Gorghiu, Țurcan sau Firea ? Poporul a fost prostit cu televizorul, acum e ... PROST DI TĂT