Daca duminica trecuta v-am vorbit despre nuca de cocos, banane, ananas, portocale, mango, guave si papaya, azi e timpul sa va prezentam alte fructe exotice si proprietatile acestora. Veti descoperi ca multe dintre ele, pe care poate nici nu le-ati gustat pana acum, sunt adevarate remedii pentru raceli, boli de inima sau chiar cancer.
Grepfrutul, un membru al familiei citricelor, este bogat in vitamina C si in antioxidanti, ceea ce il face util in intarirea sistemului imunitar si impotriva procesului imbatranirii ori aparitiei cancerului. Fructul ajuta la scaderea nivelului de colesterol, iar extractul din seminte actioneaza impotriva infectiilor.
Frunzele au efect antibacterian si antifungic, iar esenta de floare de grepfrut poate fi folositoare in tratarea insomniei si pentru calmarea stomacului.
Sucul este util in tratarea unor probleme urinare. Atentie, insa: trebuie consumat in cantitati mici atunci cand luati medicamente precum carbamazepina, diazepam sau nifedipin.
Rodiile, remediu pentru impotenta
Rodiile contin cantitati importante din vitaminele B si C si din acest motiv sunt folosite impotriva racelilor, pentru intarirea ficatului si a sistemului nervos.
Sucul de rodie e bogat in antioxidanti care se inmagazineaza in prostata si in intestinul subtire, protejand aceste organe impotriva cancerului. De asemenea, sucul e util impotriva diabetului si a bolilor de inima, pentru ca impiedica formarea cheagurilor de sange pe artere.
Deoarece imbunatateste fluxul sangvin, sucul de rodie e folosit si impotriva impotentei. In plus, pentru ca impiedica producerea estrogenului, ajuta la combaterea cancerului mamar.
Avocado incetineste imbatr?nireA
Avocado contine cantitati mari de grasimi nesaturate, vitamina C si vitamina K, cea din urma ajutand la coagularea sangelui. Este bogat si in fibre alimentare, impiedicand constipatia.
Fructul contine acid oleic si carotenoizi, antioxidanti care incetinesc procesul de imbatranire, mentin sanatatea pielii si a ochilor si previn afectiunile cardiace.
Maracuja combate colicile si astmul
Maracuja mai e cunoscut ca ‘fructul pasiunii’ sau ‘fructul patimii lui Iisus’. Floarea, numita pasiflora, are proprietati sedative si e folosita ca remediu pentru insomnie, anxietate, nervozitate. Fructul actioneaza impotriva hipertensiunii, si colicilor, iar sucul, florile si frunzele sunt folosite pentru combaterea astmului si a problemelor menstruale.
Kiwi este un bun laxativ
Kiwi contine mai multa vitamina C decat portocala si la fel de mult potasiu precum banana. Prin urmare, e excelent pentru sistemul imunitar si pentru vindecarea ranilor.
Continutul bogat in fibre alimentare il fac un bun laxativ si un bun protector impotriva cancerului de colon.
Consumul de kiwi ne pazeste de anumite boli oculare care pot duce la orbire. In plus, datorita antioxidantilor si uleiurilor din semintele sale, acest fruct se face util impotriva bolilor cardiovasculare (impiedica formarea cheagurilor de sange). Pe copii, kiwi ii protejeaza de bolile respiratorii, in special tuse si afectiuni astmatiforme. Atentie insa: kiwi poate da alergii!
Pomelo CRESTE imunitatea
Originar din Malaysia si China, acest fruct nu este un hibrid, asa cum cred multi, ci un membru ‘de drept’ al familiei citricelor. La fel ca lamaia, portocala ori grepfrutul, pomelo este bogat in vitamina C, de aceea e folosit ca intaritor al sistemului imunitar.
In medicina chineza coaja de pomelo e utilizata in baile rituale menite sa alunge spiritele rele.
Lamaile ajuta la intarirea oaselor
Lamaia contine cantitati importante de vitamina C si de calciu, ajutand la intarirea oaselor.
Sucul este bun in tratarea racelilor si starilor febrile si impotriva gingivitei (desi in exces poate dauna dintilor). De asemenea, este un bun laxativ si diuretic. In cosmetica e folosit la curatarea si intretinerea tenului gras sau acneic.
Infuzia din scoarta de lamai calmeaza colicile abdominale.
Mandarinele previn raceala
Mandarinele contin vitamina C si calciu in cantitati mari. Sunt inrudite cu portocalele si ajuta la prevenirea si combaterea racelilor. Coaja e buna pentru alungarea insectelor, iar din extract se fac parfumuri.
In medicina chineza mandarinele sunt folosite pentru stimularea energiei organismului si pentru vindecarea edemelor.
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat
Inainte de a urma sfaturile de mai sus, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat de doctor Nwabudike obtineti la cabinetul acestuia – Bucuresti, bd. Decebal nr. 1, bl. H2, sc. 2, ap. 45, tel. 031.105.72.66, 021.322.66.99, 0752.304.536. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!