Tânăra de 18 ani a catalogat conferinţa drept o „sărbătoare de două săptămâni cu afaceri ca de obicei”, numind conferința un „festival de dezinformare ecologică”.

„Ei nu pot să nu ţină cont de consensul ştiinţific şi nu ne pot ignora. Liderii noştri nu ne arată calea, aşa arată leadership-ul?!”, a continuat ea, făcând semn către mulţime. „Liderii nu fac nimic. În mod activ creează lacune pentru a beneficia de pe urma lor”, a mai spus Greta.

Mulți încep să se întrebe de ce va fi nevoie ca oamenii de la putere să se trezească. Dar să fim clari: s-au trezit deja. Știu exact ce fac.

Greta Thunberg, activistă suedeză de mediu:

„Regii noştri sunt goi”, a mai declarat suedeza despre liderii adunaţi la summitul COP26 privind schimbările climatice, după care a precizat că „istoria îi va judeca aspru”.

120 de șefi de stat și de guvern

iau parte la reuniunea de la Glasgow care are loc în perioada 31 octombrie-12 noiembrie și care are pe agenda discuțiilor tema schimbărilor climatice din întreaga lume.

Remarcile ei vin după ce câțiva dintre liderii importanți prezenți la conferința COP 26 au anunțat o serie de angajamente privind schimbările climatice, printre care un angajament de stopare a defrișărilor și un plan pentru a opri investițiile finanțelor publice în proiecte de combustibili fosili.

Dar mulți dintre tinerii activiști din Glasgow au cerut angajamente mai radicale, întrucât Națiunile Unite a avertizat că lumea nu se adaptează suficient de repede la criza climatică, notează CNN.

Mii de manifestanți au ieșit pe străzile orașului vineri, mulți purtând pancarte cu mesaje care atrag atenția la efectele creșterii temperaturilor și la evenimentele de vreme extremă.

„Unii oameni spun că suntem prea radicali, însă adevărul este că ei sunt cei care sunt radicali. Lupta pentru a salva sistemele care ne sprijină viața nu este deloc radicală. Nu mai avem nevoie de promisiuni goale”, le-a spus Greta tinerilor protestatari.

Președintele României Klaus Iohannis a participat și el, în perioada 1-2 noiembrie, la Summitul liderilor mondiali COP26, în contextul în care România, ca stat membru al UE, s-a angajat să reducă cu minimum 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

 
 

Urmărește-ne pe Google News