Ametelile si accesele de voma produse de greturile de dimineata sunt, de fapt, un rau necesar atat mamei, cat si fatului, este concluzia unui studiu aparut recent in Marea Britanie. Neplacuta experienta prin care trec 66% din femeile insarcinate din Europa este o metoda naturala a organismului prin care fatul este protejat de bolile provocate de alimentatia nesanatoasa si de produsele chimice daunatoare, care ii pot afecta organele interne.

La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Universitatea din Liverpool, profesorii Gillian Pepper si Craig Roberts, comparand numarul de femei insarcinate care sufera de ameteli si stari de voma din 21 de tari. Studiul, publicat in Proceedings of the Royal Society Biological Sciences, indica faptul ca greturile de dimineata sunt corelate in mod pozitiv cu cantitatea de zahar si indulcitori, stimulenti precum cofeina, de legume, de produsele din carne, lactate si oua consumate de femeia insarcinata. Greturile sunt, in acelasi timp, corelate in mod negativ cu produse din cereale si leguminoase.

Greturile de dimineata sunt insotite de aversiunea fata de produse din carne, peste, pui, oua – alimente care pot fi purtatoare de microorganisme daunatoare si paraziti. Bauturile pe baza de cofeina si alcool nu sunt nici ele suportate de femeile insarcinate.

Descoperirile vin in sprijinul unei teorii puse la punct de doi biologi de la Universitatea Cornell, din Statele Unite, a declarat Roberts. În urma cu sase ani, in revista Quarterly Review of Biology, profesorii Samuel Flaxman si Paul Sherman au sugerat ca greturile de dimineata sunt benefice atat pentru mama, cat si pentru fat, dupa ce au analizat sute de studii despre zeci de mii de femei insarcinate.

Varsaturile scad riscul de avort

Biologii de la Universitatea Cornell sunt de parere ca femeile gravide care sufera de greturi matinale nu numai ca isi mentin sanatatea organismului, dar si protejeaza fatul de elemente fitochimice daunatoare prezente in legume. Voma si intoleranta la anumite alimente se manifesta in timpul sarcinii pana in momentul in care fatul ajunge intr-un stadiu in care nu mai este atat de sensibil la elementele introduse in organism prin hrana mamei sale.

Femeile care au suferit de greturi matinale formeaza un procent mai mic in grupul femeilor care au pierdut o sarcina, fata de celelalte care nu au suferit de aceste neplaceri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News