UPDATE ora 21.25: Cererea sindicatelor de creștere cu 25% a tuturor salariilor din învățământ a fost acceptată de Guvern, anunță Știrile TVR, citând surse din Executiv.
De asemenea, Guvernul a acceptat să acorde 1.500 de lei net anual pentru personalul didactic și didactic auxiliar până în 2027, 500 de lei net pentru personalul nedidactic tot până în 2027 și 50% prima tranșă din noua grilă de salarizare de la 1 ianuarie 2024.
Condiția pusă angajaților din învățământ pentru a primi această ofertă este ca liderii de sindicat să se prezinte duminică dimineață la ora 9.00 la Guvern și să anunțe încetarea grevei, scrie TVR.
Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași, organizație membră a Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (FSLI), a confirmat informația pentru Libertatea: „Am primit o invitație la Palatul Victoria de la ora 9.00, pe o nouă ofertă făcută de guvern”.
„Această nouă ofertă reprezintă o majorare medie de 25 de procente a salariilor, coroborată cu plata a 50% din diferența care rămâne dintre salariul din 2023 și salariul din 2024. Această diferență de 50% urmează să se aplice de la 1 ianuarie. Asta este ceea ce ni s-a comunicat. În plus, 1.500 de lei – o primă în octombrie pentru (personalul) didactic și auxiliar și o primă de 500 de lei pentru nedidactic”, a spus Laviniu Lăcustă pentru Libertatea.
„Domnul Hăncescu foarte probabil va merge la Guvern. Sigur că invitația este făcută, trebuie mers, pentru că trebuie văzute detaliile și nu putem să respingem. Orice ofertă vine, ea trebuie verificată. Noua ofertă este categoric mai bună decât cele precedente. Chiar dacă este insuficientă, categoric este mai bună”, a completat liderul sindical.
***
Știrea inițială: Sindicaliștii din învățământ au declarat sâmbătă, 10 iunie, pentru Edupedu.ro, că angajații pe care îi reprezintă nu au acceptat oferta făcută vineri de Guvern. Conform liderilor de sindicate, greva profesorilor continuă, intrând luni în cea de-a patra săptămână.
Pe baza unui referendum făcut cu membrii de sindicat aflați în grevă, cele două federații sindicale au decis să respingă ultima propunere a Executivului, cea prin care angajații ar fi urmat să primească fiecare 1.500 de lei net în luna octombrie și, de la 1 ianuarie 2024, o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă inclusă în viitoarea lege a salarizării.
Conform surselor Edupedu.ro, sâmbătă, 10 iunie, ar avea loc și o ședință comună a consiliilor naționale ale liderilor celor două federații.
Vineri, peste 12.000 de profesori și de angajați din Educație au protestat în București – al treilea protest de amploare de la declanșarea grevei generale, pe 22 mai. În paralel cu manifestația din fața Palatului Victoria, liderii de sindicat Simion Hăncescu (FSLI) și Marius Nistor (FSE „Spiru Haret”) au fost la negocieri cu reprezentanții guvernului Ciucă. După întâlnirea de la Palatul Victoria, Hăncescu a declarat că Executivul le-a comunicat că nu poate acorda creșterile salariale solicitate.
El a spus că reprezentanții guvernului au oferit o primă de 1.500 de lei net anuală, din fonduri europene, în perioada 2023-2027, care să fie acordată în luna octombrie. De asemenea, au propus o creștere cu 45% din diferența între actualul salariu, mărit și el după OUG 53 adoptată de Guvern, și salariul prevăzut în grila care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie, cea inclusă în viitoarea lege a salarizării unitare.
Duminică, 11 iunie, este programată o ședință de guvern la ora 10.00, urmată de un briefing de presă, potrivit unui anunț al Executivului. La briefing vor participa ministrul educației, Ligia Deca, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Din cauza prelungirii grevei profesorilor, vineri, ministerul condus de Ligia Deca a pus în dezbatere publică un proiect de OUG prin care probele orale de la examenul de Bacalaureat de anul acesta nu se vor mai susține, ci se vor echivala. Nici evaluarea de la clasa a VI-a nu se va mai susține.
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea