«Posturi-căpuşă în ROMATSA, pentru prietenii din politică»

“În acest moment comisia de negociere lucrează permanent pentru a găsi o soluţie de a semna contractul colectiv de muncă în mod legal, altfel, cu toată bunăvoinţa noii conduceri, nu îl putem semna pentru că riscăm închisoarea. Asta deoarece au fost semnate anumite contracte individuale pe bani nemeritaţi, pentru prieteni. Acum trebuie să vedem cum modificăm acele contractecăpuşă pentru a le pune în acord cu noul contract colectiv, legal. Trebuie să spun că 80% din aparatul administrativ este reprezentat de asemenea posturi-căpuşă politice, ajunse aici din toate guvernările, care nu au nici o legătură cu profesia. Sunt directori numiţi politic care iau decizii aiurea şi pun în pericol siguranţa zborurilor”, ne-a declarat Gabriel Tudorache, reprezentantul sindicatelor ROMATSA. Potrivit acestuia, unul din cele 14 puncte ale documentului nemulţumirilor sindicale a fost reprezentat de posturile “pentru prieteni”, semnate de fosta conducere. Tudorache a subliniat că: “În acest moment (n.r. – ieri) este 98% sigur că activitatea noastră nu va fi întreruptă, iar călătorii îşi vor putea vedea de drum”.

Calculatorul va hotărî, la nivel european, cine zboară şi cine nu

Dacă greva va fi totuşi declanşată, atunci ROMATSA va anunţa la Eurocontrol acest lucru. Această instituţie, care administrează şi asigură planurile zilnice de zbor, va introduce noua situaţie într-un soft care va anula sau redirecţiona zborurile. Aceste date vor fi aduse la cunoştinţa companiilor de zbor, care vor aplica măsurile dictate de acest soft.
Deşi sindicaliştii ROMATSA sunt încrezători în reuşita negocierilor din acest moment, este bine ca persoanele care vor să călătorească pe calea aerului pe 1 septembrie să sune la compania aeriană la care vor să-şi cumpere bilet sau la care şi-au rezervat deja tichete de călătorie, înainte de a pleca de acasă. Aşa, vor şti cu certitudine care e situaţia.

Urmărește-ne pe Google News