6 iun. 2023 – Acum un an
06-06-2023

Sindicaliștii au refuzat discuția cu Budăi

Reprezentanții sindicatelor din Educație au fost chemați astăzi, 6 iunie, la noi negocieri cu ministrul Marius Budăi, dar nu au venit.

„Erau așteptați la ora 16.00, pentru a discuta despre legea salarizării, însă au refuzat să vină. Nu știm încă dacă discuțiile vor fi reprogramate”, au spus surse din Ministerul Muncii pentru Libertatea.

6 iun. 2023 – Acum un an
06-06-2023

Noi negocieri cu Ligia Deca, miercuri

Federațiile Sindicale din Educație au fost chemate miercuri, 7 iunie, la ora 10.00, de Ligia Deca, pentru a purta noi discuții în încercarea de a pune punct grevei profesorilor, care durează de trei săptămâni, au declarat surse din Ministerul Educației pentru Libertatea.

6 iun. 2023 – Acum un an
06-06-2023

Calendarul examenelor finale rămâne neschimbat

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că, pentru moment, calendarul examenelor finale va rămâne neschimbat, într-o conferință de presă la finalul discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor, elevilor și părinților.

Anunțul vine în contextul în care luni, 6 iunie, a început înscrierea pentru Evaluarea Națională.

Mai multe detalii: Înscrierile la Evaluarea Națională au început. Cât durează și ce se întâmplă cu examenele

6 iun. 2023 – Acum un an
06-06-2023

59% din totalul profesorilor continuă greva

După adoptarea ordonanței de urgență care prevede măriri salariile, 15.000 de angajați din învățământ au renunțat și au revenit la muncă, a precizat Ligia Deca, la finalul discuțiilor de la Ministerul Educației, cu reprezentanții sindicatelor, elevilor și profesorilor, potrivit Edupedu. Printre aceștia se numără 10.000 de cadre didactice.

În continuare, protestează 170.000 de angajați, potrivit datelor prezentate de ministrul Educației, echivalentul a 59% dintre profesori.

Mai multe detalii: Ligia Deca anunță că 10.000 de cadre didactice au renunțat la grevă, după 1 iunie. 59% din totalul profesorilor continuă grevă

6 iun. 2023 – Acum un an
06-06-2023

Circa 2.000 de persoane, la protestul din Iași

Aproximativ 2.000 de cadre didactice venite din județul Iași protestează în acest moment în fața Prefecturii. Ei solicită demnitate, respect, solidaritate și transmit autoritățile că nu renunță la grevă, potrivit reporterului Libertatea prezent la fața locului.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

6 iun. 2023 – Acum un an
06-06-2023

Discuții la Guvern între Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

La această oră, la Palatul Victoria încep discuții între premierul Nicolae Ciucă, președintele PSD Marcel Ciolacu și președintele UDMR Kelemen Hunor, privind situația din învățământ, potrivit unor surse citate de Edupedu.

Discuțiile vin în contextul în care la Ministerul Educației au loc noi negocieri cu sindicatele care vizează calendarul de desfășurare a examenelor naționale.

De asemenea, autoritățile vor trebui să vină cu o nouă ofertă după ce sindicatele au respins ultimele măsuri din ordonanța de urgență din 1 iunie și au decis să continue greva.

6 iun. 2023 – Acum un an
06-06-2023

Profesorii protestează în fața Prefecturii Iași

Câteva sute de profesori s-au adunat marți, 6 iunie, în fața Prefecturi Iași pentru un nou protest în care cer creșteri salariale.

„Vom sta în grevă generală până Nicolae Ciucă va înţelege că profesorii şi angajaţii din învăţământ nu mai pot fi minţiţi”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iaşi, citat de „Bună Ziua Iași”.

6 iun. 2023 – Acum un an
06-06-2023

Negocieri la Ministerul Educației cu reprezentanții sindicatelor, elevilor și părinților

De la ora 11:00, la sediul Ministerului Educației vor fi primiți reprezentanții sindicatelor, ai elevilor și ai părinților pentru o discuție privind calendarul examenelor naționale. Întâlnirea a fost anunțată prima dată de secretarul de stat Florin Lixandru, într-o intervenție pentru Euronews, și confirmată de sindicalistul Marius Nistor pentru Hotnews.

„Va avea loc o întâlnire la nivelul Ministerul Educației cu reprezentanții elevilor, cu reprezentanții părinților și reprezentanții celor două federații sindicale pentru a discuta vizavi de situația creată și pentru a prezenta eventuale scenarii cu privire la calendarele celor două examene naționale”, a declarat Florin Lixandru.

Discuțiile vin în contextul în care luni, 6 iunie, încep înscrierile pentru Evaluarea Națională. Ele sunt programate pentru perioada 6-9 iunie, dar calendarul ar putea fi modificat din cauza grevei generale din Educație.

***

Profesorii sunt nemulțumiți de ultima ofertă făcută de guvern prin ordonanța de urgență care le mărește salariile cu 1.000 de lei brut. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret au transmis duminică, 4 iunie, că greva profesorilor continuă până când guvernanții vor introduce în textul de OUG faptul că salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei net.

„Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, au mai transmis cele două sindicate în comunicatul în care anunță continuarea grevei.

Pe 1 iunie, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a dat o Ordonanță de Urgență prin care a transmis că salariul personalului didactic va crește cu 1.000 de lei brut, lunar, iar al personalului nedidactic – cu 400 de lei brut, lunar. Deși profesorii au transmis că nu sunt îndeplinite toate doleanțele, autoritățile nu au mai anunțat altă rundă de negocieri.

Un nou marș în Capitală

Protestele vor continua în teritoriu, fiind programate mai multe manifestații în fața prefecturilor. Pentru marți, 6 iunie, au fost confirmate proteste la Buzău și Mehedinți, potrivit Edupedu, dar acestea ar putea fi organizate și în alte județe.

Un nou miting de amploare este programat în București pentru joi, 8 iunie. Atunci, cadrele didactice ar urma să se adune în Piața Victoriei și să plece în marș spre Palatul Cotroceni. La precedentul, din 30 mai, sindicaliștii au fost primiți de președintelui Iohannis.

„Joi, va avea loc un protest de amploare care se va derula în fața Guvernului, un marș de protest, urmând să mergem pe același traseu către Cotroceni pentru a ne sfătui cu președintele României, pentru a înțelege că ceea ce a afirmat dumnealui în presă nu li s-a acordat profesorilor ceea ce au cerut, nici măcar nu au fost ascultate toate revendicările”, a spus Cornelia Popa Stavri, lider sindical din sector 4, afiliat la FSLI, într-o intervenție la Euronews.

Examenele naționale

Președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a declarat recent pentru Libertatea că se poate vorbi de amânarea examenelor, dacă guvernanții nu își concretizează promisiunile prin OUG.

Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a declarat vineri, 1 iunie, că dacă greva din Educație va continua, nu se va mai putea evita reprogramarea examenelor finale sau prelungirea anului școlar. Potrivit calendarului, Evaluarea Națională începe pe 19 iunie, iar Bacalaureatul – pe 26 iunie.

Care sunt solicitările profesorilor

La negocierile purtate pe 25 mai cu reprezentanții Guvernului, sindicaliștii au cerut:

  • Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
  • Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, care este 6.789 de lei, adică 4.000 de lei net.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News