„Noi, începând de luni, vom face grevă. Tare mâhniți am ieșit, căci am venit cu sufletul deschis, curat și cu dorința de a rezolva problema. Ar fi un efort pentru guvern și pentru țară de 300 de milioane de lei. Prim-ministrul actual și prim-ministrul viitor (nr. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu) au zis că vor trece în programul de guvernare că educația e domeniu prioritar, dar nu au vrut să-și asume grilele salariale”, a spus liderul sindical Anton Hadăr, președintele Federației „Alma Mater“.
Liderii sindicali au precizat că își mențin decizia, în lipsa unor măsuri concrete pe care să le transmită profesorilor, care au votat în procent de peste 70% pentru a face grevă generală, prima din 2005, respectiv din ultimii 18 ani.
„Nu ne-am dorit să intrăm în grevă, era obligația guvernului și a celor cu decizie să vină cu soluții mai rapide, așa cum ne-au promis. Apare problema de credibilitate. Majoritatea colegilor vor sa vada soluții concrete în programul de guvernare. Mandatul nostru este pentru ceva concret. Este posibil să mai avem o discuție luni”, a declarat liderul sindical Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
Ciucă anunță o nouă rundă de negocieri luni
De partea cealaltă, premierul Ciucă a anunțat că luni va avea loc o nouă discuție cu liderii sindicaliști.
„Am avut un dialog foarte bun și voi susține de fiecare dată că educație este și va fi o prioritate pentru guvern și pentru actuala coaliție. În urma discuțiile, am prezentat foarte clar care sunt posibilitățile bugetului în momentul de față”, a precizat Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de guvern, precizând că soluții concrete vor fi stabilite odată cu noul program de guvernare.
Sindicaliștii au afirmat însă că „până atunci mesajul este clar: va fi grevă generală din 22 mai, de la ora 8.00”.
Discuțiile cu premierul au avut loc în timp ce astăzi, între orele 11.00 și 13.00, a avut loc o grevă de avertisment.
Revendicările sindicatelor
Printre revendicările sindicaliștilor se numără majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.
Un profesor debutant cu studii superioare, care intră în sistemul de învățământ are un salariu de 2.399 de lei, potrivit aplicației Federației Solidaritatea Sanitară. Potrivit Ziarul Financiar, salariul mediu net la nivel naţional se ridica în ianuarie la 4.254 lei.
În plus, ei solicită ca salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic.
De asemenea, instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflaţiei și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic se mai numără printre solicitări.
Ultima grevă generală de amploare a avut loc în educație în 2005, când cursurile au fost întrerupte pentru trei săptămâni.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!