„După cinci luni de proteste, Guvernul României, din păcate, a fost impasibil. Au fost doar promisiuni nepuse în practică. Am demarat un referendum privind declanșarea grevei generale. (…) E voința oamenilor de a declanșa conflictul de muncă și de a intra în grevă”, a precizat Anton Hadăr, președintele „Alma Mater”, într-o conferință de presă.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” vor lua parte la această grevă generală care amenință să afecteze finalul de an școlar. Potrivit sindicaliștilor, la protest vor lua parte 75.400 de cadre didactice.

Și universitățile vor intra în grevă generală, deși procentul de doritori este mult mai mic, iar sesiunea de examene ar putea fi afectată. „Începe sesiunea în două săptămâni. Este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate, ne cerem scuze studenților și părinților”, a precizat Hadăr.

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a adresat un mesaj direct părinților prin care îi îndeamnă să țină copiii acasă după declanșarea grevei generale.

„Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să țină copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei”, a declarat sindicalistul.

Revendicările sindicatelor

Printre revendicările sindicaliștilor se numără majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.

„Nu ai cum să trăiești ca profesor tânăr dacă nu ai părinți sau bunici care să te susțină, ești muritor de foame”, a precizat Hăncescu.

În plus, ei solicită ca salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic.

De asemenea, instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflaţie și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic se mai numără printre solicitări.

„Este un protest împotriva unei politici proaste. Ne-am întâlnit cu premierul, cu ministrul educației, dar discuțiile nu au dus la ceva clar. Trebuia o nouă întâlnire în mai, însă aceasta nu a mai avut loc”, a precizat Hadăr.

Sindicaliștii l-au acuzat pe președintele Klaus Iohannis că nu a discutat cu ei, ci a trimis doar o consilieră prezidențială și au acuzat politicienii că au alte preocupări, și nu binele învățământului.

„Azi, când noi vorbim de grevă, politicienii vorbesc de cum își împart posturile la faimoasa rotativă guvernamentală. Nemulțumirea noastră a ajuns la extrem, iar colegii nostri vor acționa corespunzător. Dragi colegi, dacă sunteți nemulțumiți, protestați!”, a precizat Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret.

Ultima grevă generală de amploare a avut loc în educație în 2005, când cursurile au fost întrerupte pentru trei săptămâni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News