UPDATE ora 18:45. Câteva mii de oameni au ieșit până la această oră în principalele orașe din Franța pentru a protesta împotriva guvernului și pentru a cere mărire de salarii.
Les gilets jaunes mènent le cortège, les syndicats suivent. #Manifestation18Octobre pic.twitter.com/zPwnOWfcHr
— Pierre Bouvier (@pibzedog) October 18, 2022
Manifestația din Paris a fost presărată de incidente, cu mai multe geamuri sparte de huligani. Geamurile unui sediu bancar CIC și ale unui dealer de motociclete BMW au fost sparte pe Bulevardul Montparnasse, iar manifestanții îmbrăcați în negru s-au ciocnit cu poliția. Poliția a raportat șase arestări.
Premiers incidents sur le bd Raspail, à langle de la@rue Campagne première. #Manifestation18Octobre pic.twitter.com/ZeYtlRwkhP
— Pierre Bouvier (@pibzedog) October 18, 2022
Mii de oameni, în principal profesori, au mărșăluit la Paris și în alte orașe din Franța, marți, pentru a cere retragerea proiectului de reformă a liceului profesional, la chemarea sindicaliștilor. La Paris, cortegiul a fost alcătuit din 3.000 de persoane conform organizatorilor. În Marsilia, mii de oameni – 2.200 conform poliției – s-au adunat marți dimineață.
Aproximativ 22,94% din personalul liceelor profesional a fost în grevă marți în toată Franța, potrivit Ministerului Educației. Potrivit Snuep-FSU, 62% dintre cadrele didactice din sector au depus „ghiozdanele și uneltele” pentru a protesta. La Academia din Paris, 31,33% dintre profesori erau în grevă, potrivit rectoratului.
Mișcările de protest au pornit după ce guvernul a forțat sindicaliștii de la rafinării să revină la muncă pentru că țara se confrunta cu o penurie de combustibil, o decizie pe care unii au considerat-o o încălcare a dreptului la protest. Liderii de sindicat, în special din sectorul public, au dorit să profite astfel de furia din societate cauzată de creșterea prețurilor pentru a lansat o serie de proteste și greve.
Cu toate acestea, un sondaj realizat de Elabe pentru BFM TV a arătat că doar 39% din public susținute apelul de marți pentru o grevă la nivel național, în timp ce 49% se opune. În plus, protestul din rafinării s-a lovit de o opoziție și mai crescută în rândul francezilor, care au fost nevoiți să stea cu orele la cozi în benzinării.
Greva muncitorilor din rafinărie a devenit una dintre cele mai mari provocări ale președintelui Emmanuel Macron de la realegerea sa în mai. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran, a spus că un număr în creștere de angajați din domeniu vor fi nevoiți să revină în rafinării, deoarece cozile la benzinării cresc pe fondul perturbării alimentării cu combustibil.
În alte domenii nu toți angajații s-au raliat apelurilor pentru proteste și greve. Puțin sub 10% dintre profesorii de liceu au fost în grevă marți, cu cifre și mai mici în școlile primare, arată datele Ministerului Educației. Apelul la grevă a fost respectat cel mai mult în școlile profesionale, unde profesorii se opun reformelor planificate.
În ceea ce privește transportul, Eurostar a spus că anulează unele trenuri între Londra și Paris din cauza grevei. Operatorul feroviar public francez SNCF a declarat că traficul pe rutele regionale a scăzut cu 50%, dar că nu au existat întreruperi majore la liniile naționale.
Pe măsură ce tensiunile cresc în a doua cea mai mare economie a zonei euro, grevele s-au extins în alte părți ale sectorului energetic, inclusiv la gigantul nuclear EDF, unde lucrările de întreținere esențiale pentru alimentarea cu energie a Europei vor fi amânate.
Grevele au loc în timp ce guvernul urmează să adopte bugetul pentru 2023 folosind puteri constituționale speciale care i-ar permite să ocolească un vot în parlament, a declarat duminică prim-ministrul Elisabeth Borne.
Mii de oameni au ieșit duminică pe străzile Parisului pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor. Liderul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, a mărșăluit alături de câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta, Annie Ernaux.