UPDATE ora 20.30: După 6 ore de negocieri, sindicaliștii analizează propunerea făcută de Poșta Română și Ministerul Digitalizării, a anunțat BNS.

Concret, propunerea este o creștere salarială în două tranșe: la 1 iulie, când salariul minim crește la 3.700 de lei brut, de la 3.300 de lei brut cât este în prezent, și la 1 septembrie, când ar putea crește cu încă 420 de lei brut.

Astfel, cumulat, un angajat al Poștei Române va primi o creștere salarială lunară netă, medie, de 369 de lei lunar.

„Mâine-dimineață, în jurul orei 10.00, după ce vor fi consultați toți membri SLPR, va fi comunicată decizia de a continua sau opri greva. Până atunci, greva generală continuă!”, au transmis sindicaliștii.

UPDATE ora 15.05: Pentru deblocarea grevei, Ministerul Digitalizării va organiza la ora 16.00 o ședință de negociere la care vor participa ministrul Bogdan Ivan, șefi din Poșta Română și o delegație a Blocului Național Sindical.

UPDATE ora 14.40: Peste 7.000 de membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poștali, din 32 de județe, sunt în grevă în acest moment, potrivit Blocului Național Sindical.

UPDATE ora 13.25: Mai mult de jumătate dintre angajaţii oficiilor poştale din Vrancea au intrat în grevă generală, a relatat Agerpres. Poștașii care duceau corespondenţa şi pensiile au refuzat să plece pe teren și au cerut creșterea salariilor şi îmbunătățirea condiţiilor de muncă.

„Vreau să cer scuze pentru disconfortul creat tuturor clienţilor noştri, şi mai ales pensionarilor, care au intrat în jocul acesta fără nicio vină. La acest moment, o comisie se află la Bucureşti, la minister, pentru a negocia din nou, în speranţa găsirii unor soluţii. Poştaşii noştri sunt pregătiţi să plece chiar şi astăzi cu pensiile, dacă vom avea un răspuns pozitiv şi vom ajunge la o înţelegere privind cererile noastre. Dacă nu, vom continua greva”, a spus liderul SLPR Vrancea, Ionuţ Bercaru.

UPDATE ora 12.20: La Buzău au avut loc confruntări în stradă între protestatari şi angajații trimişi de la Bucureşti să îi înlocuiască, potrivit secvențelor video transmise de BNS.

UPDATE ora 11.00: Angajații Poștei Române, aflați în grevă generală, „vor trimite mii de scrisori” liderilor coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, „pentru a le atrage atenția cu privire la salariile pe care le au în prezent”, a transmis Blocul Național Sindical.

„Începând de astăzi, adresele de e-mail ale celor doi lideri politici, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, vor fi umplute cu mesajele lucrătorilor poștali aflați în grevă”, se arată în comunicat.

BNS a prezentat 5 exemple de astfel de scrisori, iar într-una dintre ele, un angajat spune că are 34 de ani vechime în Poșta Română și un salariu net lunar de 1.643 de lei.

UPDATE ora 10.40: Peste 500 de poştaşi din Buzău au intrat în grevă generală şi acuză presiuni din partea conducerii companiei ca să revină la muncă, a relatat Agerpres. Ei susțin că după zeci de ani de muncă sunt plătiţi cu salarii care nici măcar nu le acoperă cheltuielile de zi cu zi şi tratamentele medicale.

Încă de la primele ore ale dimineţii, poştaşii au închis sediile şi au afişat la intrări mesaje cu „Grevă generală, vrem salarii decente”. Sindicaliştii au acuzat conducerea companiei că a trimis lucrători poştali din alte zone ale ţării pentru a sparge greva.

UPDATE ora 10.20: Poșta Română susține că activitatea „se derulează în mod normal în cele mai multe județe ale țării” și că „activitatea în cea mai mare structură a Companiei Naționale Poșta Română – Oficiul Poștă Curierat București se desfășoară în condiții normale”.

***

Știrea inițială: Luni dimineață, 1 aprilie, sindicaliștii au acuzat presiuni din partea conducerii companiei, despre care spun că a trimis angajați de la București pentru a-i înlocui pe cei din HUB-ul Logistic şi Curierat Regional Cluj, aflați în grevă, relatează Mediafax.

Lucrătorii poştali de la Cluj au cerut ca cei veniți din Capitală să părăsească HUB-ul pentru că nu sunt angajați ai acestei filiale a Poştei Române, se precizează într-un comunicat al sindicaliștilor.

Revendicările sindicaliștilor

Potrivit BNS, „este de notorietate faptul că foarte mulți dintre angajații Poștei Române au salariile la nivelul minimului pe economie”.

„Astăzi, după primirea informațiilor și când știm de la guvernanți că salariul minim va deveni din luna iulie 2024, 3.700 de lei, vedem cât de gravă este situația în realitate. 18.000 dintre cei peste 21.000 de angajați ai Poştei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcția pe care se află, indiferent de responsabilități şi de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie!”, transmite Blocul Național Sindical.

Concret, angajații Poștei Române cer creșterea cu 400 de lei net a salariilor și majorarea sporului de loialitate acordat angajaților cu vechime în companie.

Sindicaliștii susțin că Poșta Română a răspuns revendicărilor lor „prin înființarea unui sindicat de casă, condus de fostul director general al companiei și fost consilier al actualului director general, împreună cu care a semnat un acord prin care li s-au promis poștașilor creșteri salariale pe care de fapt le impune legea luna iulie 2024”.

Totodată, sindicaliștii le cer „beneficiarilor serviciilor furnizate de Poșta Română, în principal pensionari și categorii sociale la fel de sărace ca și poștașii” să le fie alături și să ceară companiei rezolvarea rapidă a solicitărilor lor.

Precizările Poștei Române

Compania a transmis duminică, 31 martie, că a oferit angajaților toate resursele financiare disponibile pentru a evita greva.

„Compania a solicitat medierea, însă reprezentanţii SLPR au refuzat acest lucru. În contextul în care negocierile intense purtate încă de la finalul anului trecut între Compania Naţională Poşta Română şi SLPR nu au ajuns la un rezultat, iar SLPR a decis declanşarea grevei generale a unei părţi a angajaţilor”, a precizat Poşta Română.

De asemenea, Poşta Română a afirmat că cei peste două milioane de pensionari care primesc banii prin intermediul companiei nu vor fi afectaţi de grava angajaților.

„Asigurăm pe cei peste două milioane de pensionari care primesc drepturile sociale prin intermediul Companiei Naţionale Poşta Română că nu va exista nicio persoană care să nu îşi primească drepturile în termen, în luna aprilie! Toate drepturile sociale vor fi livrate la timp, până pe 15 aprilie, aşa cum ne-am asumat angajamentul!”, a precizat Poşta Română.

Potrivit Poștei Române, „majoritatea covârșitoare, peste 80% dintre salariați, își va îndeplini atribuțiile de serviciu cu profesionalism, ca și până acum! La conflictul colectiv de muncă au aderat, în scris, aproximativ 20% din angajații Companiei”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News