„Toată lumea este pregătită de grevă generală! În data de 7 mai, o treime dintre infirmiere, brancardieri şi personalul TESA din spitale va înceta activitatea, printr-o grevă de avertisment, iar pe data de 11 mai fi declanşată greva generală în Sănătate. Două treimi dintre infirmiere şi brancardieri nu vor lucra, astfel încât nu vor fi asigurate decât urgenţele şi vor fi trataţi doar bolnavii deja internaţi. Cei cu boli cronice, de exemplu, nu vor putea fi internaţi”, a declarat pentru cotidianul Libertatea liderul Sanitas, Leonard Bărăscu.
În urma discuţiilor purtate de reprezentanţii SANITAS, joi, cu membrii Guvernului, nu s-a ajuns la nicio soluţie concretă. Sindicaliştii au aflat doar că la nivelul comisiilor de analiză au fost elaborate o serie de soluţii de rezolvare a problemelor, dar care nu vor fi publicate decât în data de întâi mai, după ce vor fi acceptate de premierul Viorica Dăncilă.
Federația Sanitas a început joi, acțiunile de protest, cu un miting în Piața Victoriei, la care au participat aproximativ 10.000 de oameni. În București au venit angajați din mai multe județe ale țării, pentru a-și arăta nemulțumirea față de modul în care decurg negocierile la Guvern și acuză Executivul că vrea să-i excludă de la masa tratativelor.
”Promisiunile neonorate ale Guvernului scot sănătatea și asistența socială în stradă. Sanitas a amânat, până în acest moment, formele radicale de protest, crezând în bunele intenții ale guvernanților și sperând că la masa negocierilor vom putea, împreună, să găsim o modalitate echitabilă de a apăra drepturile membrilor noștri. Este, poate singura noastră vină , pe care o vom corecta începând din această săptămână cu un miting în 26 aprilie, urmat cu o grevă de avertisment în 7 mai și grevă generală în 11 mai ”, explică acțiunile de protest, conducerea Sanitas.
O infirmieră de 42 de ani din București a leșinat din cauza căldurii și a fost preluată de o ambulanță, pentru a i se acorda îngrijiri medicale.
Federația Sanitas cere modificarea Legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament; creșteri salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență social, dar și negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!