„Începând cu data de 7 iunie 2023, pentru susţinerea revendicărilor membrilor de sindicat ai Federaţiei SANITAS, în perioada negocierilor cu factorii de decizie şi până la soluţionarea revendicărilor noastre, în toate unităţile sanitare şi cele de asistenţă socială în care avem membri, se desfăşoară «GREVĂ JAPONEZĂ», fără întreruperea activităţii, cu purtarea de banderole/ecusoane cu însemnele SANITAS”, anunţă, marţi, SANITAS, într-un comunicat de presă.
Sindicaliştii precizează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni.
Aceștia au trimis un mesaj, „în atenţia decidenţilor politici”, în care le cer acestora să nu se lase amăgiţi de faptul că se începe cu o grevă japoneză.
„Nu vă lăsaţi amăgiţi, greva japoneză anunţată de membrii SANITAS din Sănătate şi Asistenţă socială începând cu data de 7 iunie este un semnal puternic că nimeni nu mai acceptă «jumătăţi de măsură»! Nu interpretaţi ca un semn de slăbiciune faptul că începem protestul cu banderolele pe mână, faptul că nu întrerupem deocamdată activitatea în instituţii publice medicale, medico-sociale, de asistenţă socială etc”.
Ei au precizat că acesta este doar „un ultim răgaz” acordat guvernanților.
Totodată, afirmă sindicaliștii, în acest moment, orice amânare a soluţiilor la toate revendicările SANITAS „nu va face decât să rupă supapa tuturor nemulţumirilor adunate de angajaţii celor două sisteme în ultimii ani”.
Revendicările sindicaliștilor
Sindicaliștii cer deblocarea posturilor în sistemul sanitar public, punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate, acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor; calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată.
Totodată, se cere calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată și calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual, potrivit Agerpres.
De asemenea, ei solicită reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării, care asigură „predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem”.
În plus, conform organizaţiei sindicale, se doreşte finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din sănătate, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru acest domeniu, garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.
Alte solicitări vizează deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială şi punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din acest sistem.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro