Membrii Organizației Studenților din cadrul Universității de Vest Timișoara – OSUT au decis să intre în grevă japoneză, de miercuri, și pun la dispoziția tuturor studenților banderole albe. Ei spun că sunt în continuare ignorați de către cei responsabili cu Educația, deși au cerut în repetate rânduri transparentizarea criteriilor prin care s-au repartizat locurile bugetare în rândul tuturor universităților.
Reprezentanții studenților din Consorțiul Universitarea au trimis chiar și o scrisoare Ministerului Educației Naționale, dar spun că nu au primit niciun răspuns.
„Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), ca singură organizaţie sindical-studenţească constituită la nivelul Universităţii de Vest din Timişoara, pornește, în spirit de solidaritate cu studenții celorlalte 4 universități din Consorțiul Universitaria (Universitatea din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași), o grevă japoneză pentru a-și exprima, încă o dată, dezamăgirea față de felul în care universităților de elită din România le-au fost tăiate un număr considerabil de locuri bugetate, ducând la diminuarea bugetului alocat procesului educațional și serviciilor dedicate studenților”, transmit reprezentanții OSUT.
Greva din cadrul UVT se va desfășura în mod pașnic, în scop simbolic, cel puțin deocamdată. Studenții care vor să facă grevă pot face rost de banderole albe din sediul OSUT, aflat în incinta UVT, la camera 247 de la etajul al doilea.
„Din păcate, asistăm la o situație tragică, în care universități de top din România sunt neglijate prin tăierea unor locuri pe criterii total netransparente, studenții neștiind nici în momentul de față motivul din spatele acestei decizii. Considerăm că trebuie să fim solidari cu celelalte universități afectate de tăierea locurilor bugetate, cu atât mai mult cu cât universitatea în care am ales să studiem se confruntă cu aceleași provocări. Nicio tăiere de locuri nu este bine văzută din punctul nostru de vedere, pentru că poate crea unui precedent, acesta ducând în cele din urmă la scăderea calității serviciilor pentru studenți și la creșterea taxelor acestora, din pricina subfinanțării universităților care de ani buni reprezintă România în topurile internaționale”, spune Ovidiu-Marian Boldor, președinte OSUT.
Studenții timișoreni cer ca deciziile ce privesc mediul universitar din România să fie luate într-un mod cât mai transparent și echitabil pentru toate universitățile, care să le ofere încredere studenților și întregii societăți într-un viitor mai bun.
Citește și: ANALIZĂ/ Cum a ajuns un medic să câștige 7.200 de euro pe lună, adică 28,5 salarii minime pe economie