Marți dimineață, minerii de la Cariera Roșiuța s-au aşezat pe calea ferată, pentru a împiedica o locomotivă să preia vagoane încărcate cu cărbune pentru a le duce la termocentrala Ișalnița.

Potrivit ziarului Pandurul, locomotiva a plecat până la urmă fără vagoane pentru că minerii nu au deblocat calea ferată. Vagoanele au fost încărcate cu oamenii din schimbul de noapte, de la concasare, notează sursa citată.

Cinci mineri au intrat în greva foamei, în fața sediului Consiliului Energetic Oltenia, din Târgu Jiu. Printre aceștia se numără și Manu Tomescu, vicepreşedinte Sindicatul Energia Rovinari, din Termocentala Rovinari.

De asemenea, sute de angajaţi ai Carierei Lupoaia, din cadrul CEO, au continuat, marţi, protestele.

„Am fost la minister. M-am certat cu ei, m-au ameninţat, că la puşcărie, că eu am cerut 100% şi am instigat oamenii. La Lupoaia nu au intrat la lucru, le-am spus care e situaţia, ce am obţinut, nu sunt mulţumiţi, oamenii vor concret, 45%, să fie document în care să îşi asume toţi. Altfel nu vor. Eu, Bunoaica, le-am spus «domnilor, e o problemă că suntem în ilegalitate», nu este greva mea, este un gest spontan. De la Lupoaia nimeni nu a intrat la lucru. Am înţeles că şi la Roşiuţa. Decizia e a lor. Nici eu nu pot să spun să oprească munca. Oamenii nu mai acceptă”, a declarat, pentru Mediafax, Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Mai mult, liderul sindical a cerut ca ministrul Energiei, Anton Anton, și premierul Viorica Dăncilă să vină în fața sediului CEO pentru a discuta cu protestatarii.

De cealaltă parte, managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a precizat că va discuta din nou cu liderii de sindicat.

„Ne întâlnim din nou, în această dimineaţă, cu partenerii sociali. Noi aseară, când ne-am întors de la Bucureşti, am avut o altă şedinţă, la 12.00 noaptea, cu toţi directorii de cariere şi directorii de termocentrale. Vom avea din nou întâlnire la ora 12.00, astfel încât să încercăm să dezamorsăm acest lucru pentru că este foarte important pentru activitatea Complexului Energetic Oltenia. Am înţeles că ar fi în greva foamei Manu Tomescu, acum am trimis directorul de resurse umane să vorbească şi să îl aducă să vorbesc cu el, să înţeleg şi eu care este motivul, că nu ştiu care este motivul”, a precizat Sorin Boza, managerul CEO, pentru sursa citată.

Minerii au prezentat şi o listă de revendicări care cuprinde, printre altele, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, acordarea echipamentului de protecţie, creşterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat, plata zilelor de sâmbătă şi duminică lucrate cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanţă.

sursă foto: Pandurul


Citește și Cui i-a dat primarul sectorului 5 peste 13 milioane de euro pentru anveloparea blocurilor. Traseul incredibil al femeii: în 2012 făcea angajări pentru videochat, în 2019 a pus mâna pe contract printr-o firmă-fantomă!


 

Urmărește-ne pe Google News