UPDATE ora 20:10: Liderii sindicali au anunțat, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria, că au respins oferta făcută de guvernanți, întrucât profesorii nu sunt de acord ca mărirea salarială să fie eșalonată pe trei ani, ci vor să fie făcută într-o singură tranșă.
„Oferta guvernului a ajuns în teritoriu, iar organizațiile județene și ale municipiului București ne-au spus clar că ea se respinge”, a anunțat Marius Nistor, la ieșirea de la negocierilor de la Palatul Victoria.
El a precizat că joi vor avea loc noi discuții în interiorul sindicatelor pentru a stabili mandatul viitor de negociere și care este limita minimă pe care profesorii sunt dispuși să o accepte.
„Profesorii nu sunt de acord cu eșalonarea pe trei ani a măririi salariului și cu acea sumă acordată de la 1 iunie”, a subliniat Simion Hăncescu. „Am spus clar nu acelui interval de trei ani, cum la Sănătate s-a găsit soluția să se dea într-o singură tranșă mărirea, așa să se dea și la Educație”, a completat sindicalistul.
În ultima ofertă făcută miercuri de către Guvern, autoritățile propuneau o creștere salarială în trei etape a salariilor din Educație. „Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40% din valoarea totală a majorărilor”, se menționa în comunicatul de presă al Executivului.
UPDATE ora 18:45: Anton Hadăr, președintele Federației „Alma Mater”, a sosit la Guvern pentru noua rundă cu guvernanți, dar a refuzat să le spună jurnaliștilor decizia profesorilor privind ultima ofertă primită. „Nu avem voie să vă spunem decizia”, a declarat sindicalistul, invitând jurnaliștii prezenți la fața locului să aibă răbdare până la finalul discuțiilor de la Palatul Victoria.
UPDATE ora 17.15: Într-o postare pe Facebook, Marcel Ciolacu se declară încrezător că a ajuns „la o soluție care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore, iar anul școlar să se termine în condiții normale”.
Liderul PSD mai precizează „că ceea am convenit-o astăzi este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg”. Această afirmație a fost contrazisă de liderul sindical Anton Hadăr, președintele Federației „Alma Mater”, care a precizat că suma de 1.000 de lei brut este o propunere a guvernului și nu o înțelegere făcută de sindicaliști, decizia fiind cea a profesorilor.
UPDATE ora 16.20: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reiterat că actuala ofertă a guvernului este de a oferi o creștere de 1.000 de lei brut în acest moment, pentru ca revendicările profesorilor să fie rezolvate prin legea salarizării întrun termen de trei ani.
„Am convenit ca în maximum trei ani , această lege (legea salarizării, n.r.) să fie pusă în aplicare în ceea ce privește sistemul de învățământ. În primul an, să se țină cont de această creștere care este în avans, de anul acesta. Nu vorbește nimeni de o majorare de 60%, în acest moment s-au dat 1.000 de lei brut pentru fiecare persoană din corpul didactic. Când intră în vigoare legea salarizării se ține cont de această sumă, nu se mărește peste această sumă”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
„Din acea primă tranșă de 40%, se va lua în calcul această sumă de 1.000 de lei și 400 de lei la personalul auxiliar”, a precizat Marcel Ciolacu.
Întrebat câţi bani înseamnă de la bugetul de stat pentru această majorare a salariilor din Învățământ, el a răspuns: „Este în jur de 2 miliarde şi ceva. A fost luată în calcul în acest moment. Primele tranşe se suportă din bugetul actual al Ministerului Educaţiei, urmând ca la rectificare această sumă să fie completată”.
Ciolacu a fost întrebat și dacă bugetul suportă cheltuiala cu noile majorări salariale pentru profesori. „Este evident că am avut o criză socială îndreptățită, cu profesorii. Și atunci am găsit soluțiile ca să acoperim această sumă”, a precizat președintele Camerei Deputaților.
Cred că trebuie să fim conștienți, în acest moment, că profesorii au fost îndreptățiți, au fost primii îndeptățiți”, a adăugat Ciolacu, întrebat dacă se vor putea efectua majorări de venituri și pentru alte categorii socio-profesionale.
„Eu știu că legea în acest moment în ceea ce privește profesorii a fost aplicată ad litteram, chiar în avans. Urmează să facem grila, pe care o găsim în noua lege a salarizării. Deci e un lucru premergător”, a mai spus șeful Camerei Deputaților.
Revendicările sindicaliștilor „au intrat totuși într-o matcă sustenabilă. În acest moment, vorbim de ceva sustenabil”, a punctat Ciolacu.
„În acest moment, știți foarte bine că la Sănătate s-au făcut niște pași, imenși. O să vină și niște reguli, de performață, în noua lege a salarizării. Noua lege a salarizării nu înseamnă numai măriri de salariu. Repet, noi atragem niște bani de la UE și câteodată facem greșeala să vorbim numai despre bani. Trebuie să vorbim și de reforme”, a mai afirmat liderul PSD.
UPDATE ora 15.55: Premierul Nicolae Ciucă a susținut declarații la începutul ședinței de guvern de azi, exprimându-și speranța că liderii sindicali „vor da dovadă de înțelegere și vor conveni că măsurile de azi pot readuce profesorii la catedră”. El a precizat că la ora 19.00 reprezentanții guvernului vor avea o nouă întâlnire cu sindicatele din Învățământ.
„Am convenit să continuăm dialogul cu reprezentanții sindicatelor din Educație pentru a găsi o soluție pentru ca anul școlar să fie finalizat, elevii să-și deruleze examenele de Capacitate și Bacalaureat și să intrăm în normalitate. Avem nevoie de revenirea la normalitate”, a afirmat șeful guvernului.
„Am convenit ca la nivelul Guvernului să adoptăm într-o ședință de Guvern mâine, de 1 iunie, o OUG prin care să asigurăm mărirea salariilor la nivelul personalului didactic și didactic auxiliar cu 1.000 de lei brut pe lună și la personalul nedidactic cu 400 de lei brut. Vom încadra salariului debutantului la nivelul salariului mediu brut pe economie”, a adăugat Ciucă.
„Creșterea de 1.000 de lei va reprezenta o parte din creșterea convenită în noua lege a salarizării, iar de la 1 ianuarie 2024 aceasta să se concretizeze într-o creștere etapizată pe 3 ani, din care în 2024 cu 40%”, a continuat premierul.
„Impactul bugetar pentru aceste majorări de 1.000, respectiv 400 de lei va fi de aproximativ două miliarde de lei pe șapte luni”, a adăugat acesta.
„Îmi exprim convingerea că sindicatele vor da dovadă de înțelegere și vor conveni că măsurile discutate azi sunt cele care să readucă personalul la catedră și elevii în bănci, iar în seara asta la ora 19.00 vom avea o nouă întâlnire cu sindicatele din Educație”, a mai spus Nicolae Ciucă.
UPDATE ora 15.45: Cei trei lideri de sindicat care au ieșit de la întâlnirea care a avut loc la Palatul Victoria au spus că se vor consulta cu profesorii și că diseară vor anunța dacă acceptă noua ofertă a guvernului.
„Guvernul ne-a propus să se acorde până la finalul anului o sumă de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și 400 lei pentru personalul nedidactic. Profesorii debutanți să aibă salariul de plecare să fie salariul mediu brut pe economie. Prima tranșă pentru 2024 să fie de 40%. Acum mergem la oameni și vedem care va fi răspunsul”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
„S-a renunțat la ideea de a se da prime, ci majorări salariale care să fie cuprinsă în grilă”, a precizat liderul FSLI.
„Majorarea este egală la toată lumea, e foarte important pentru că sunt oameni cu salarii foarte mici și dacă era procent erau creșteri mai mici. Ceea ce este de apreciat”, a declarat, la rândul său, Anton Hadăr, liderul Alma Mater.
„Este un avans. Eu consider în momentul de față că e o variantă îmbunătățită. Ea (noua ofertă a guvernului, n.r.) va fi adusă la cunoștință și vom decide ca atare. Colegii vor da un răspuns”, a adăugat liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor. „Guvernul dorește să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine ca să intre în vigoare la 1 iunie”, a mai spus Nistor.
UPDATE ora 15.30: Palatul Victoria anunță că Guvernul va adopta mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor profesorilor cu 1.000 lei brut lunar de la 1 iunie, iar creșterile cerute de sindicate vor fi etapizate pe trei ani.
„Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invațământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar”, a transmis Palatul Victoria, într-un comunicat de presă.
„În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, precizează guvernul.
UPDATE ora 14.40: Discuţiile purtate de sindicaliṣti cu reprezentanţii Guvernului la Palatul Victoria continuă, iar ṣedinţa de Guvern, programată iniţial la ora 14.00, ar putea începe cel mai devreme la ora 15.30.
UPDATE ora 13.50: Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis a cerut la discuțiile de la Cotroceni cu liderii PNL și PSD și cu ministrul Educației, Ligia Deca, să continue dialogul dintre guvernanți și sindicaliști, „singura cale prin care se poate debloca situația actuală”.
„Negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice. Președintele României le-a solicitat liderilor coaliției să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat”, a mai precizat Administrația Prezidențială.
UPDATE ora 13.10: Liderii celor trei mari federații sindicale au fost chemați la sediul Guvernului, la ora 13.30, unde vor avea loc noi discuții cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, a confirmat președintele Federației Sindicale Alma Mater, Anton Hadăr, pentru Libertatea.
Noua rundă de discuții vine imediat după ce liderii coaliției de guvernare au vorbit cu Klaus Iohannis.
UPDATE ora 12.50: Discuțiile de la Cotroceni s-au terminat. Premierul Nicolae Ciucă va merge la Palatul Victoria, unde, la ora 14.00, este programată ședința de Guvern.
Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, va fi prezent la Palatul Victoria, unde, potrivit surselor Libertatea, sunt așteptați liderii sindicatelor din Educație.
UPDATE ora 12.45: Administrația Prezidențială a publicat imagini video de la discuțiile dintre șeful statului și președinții PSD și PNL.
Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a dat primul mâna cu Klaus Iohannis, urmat de ministrul Educației, Ligia Deca, și de premierul liberal Nicolae Ciucă.
UPDATE ora 12.40: La discuțiile de la Cotroceni, care au început în urmă cu aproximativ 30 de minute, participă și ministrul Educației, Ligia Deca, potrivit fotografiilor publicate de Administrația Prezidențială.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3UPDATE ora 12.05: Surse din coaliție susțin că guvernanții acceptă să plătească salariile profesorilor pentru perioada cât aceștia au fost în grevă, dar cu condiția să recupereze orele.
Totodată, sursele citate spun că nu sunt de acord cu emiterea unei OUG, care să garanteze că salariul profesorului debutant va fi minimum 4.000 de lei net, așa cum cer sindicaliștii, înainte sa apară legea salarizării.
UPDATE ora 11.10: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat că „au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României”, iar greva continuă.
„Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, se arată în comunicat.
UPDATE ora 10.15: Kelemen Hunor nu va fi prezent la Cotroceni la ora 12.00, pentru că a primit invitația cu trei ore înaintea discuțiilor și este plecat din București, prin urmare nu poate ajunge într-un timp atât de scurt, dar „susține propunerea comună care se va discuta astăzi în cadrul întâlnirii cu domnul președinte”, au declarat surse din UDMR pentru Libertatea.
Potrivit informațiilor ziarului, Kelemen Hunor a anunțat Administrația Prezidențială și pe premierul Nicolae Ciucă că nu va participa.
UPDATE ora 9.53: Discuțiile de la Cotroceni, dintre președintele Klaus Iohannis și liderii PNL, PSD și UDMR, vor începe la ora 12.00, a anunțat Administrația Prezidențială.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, nu este în București și nu se știe în acest moment dacă va participa la discuții.
Știrea inițială: Surse politice au declarat pentru Libertatea că șeful statului i-a chemat astăzi, 31 mai, la Cotroceni, pe liderii coaliției, adică premierul PNL, Nicolae Ciucă, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și liderul UDMR, Kelemen Hunor, pentru a discuta pe tema grevei din Educație, care a început pe 22 mai.
Cea mai amplă manifestație de la declanșarea grevei generale din Educație
Aproximativ 10.000 de profesori din toată țara s-au adunat marți, 30 mai, în Piața Victoriei din București. După discuțiile purtate la prânz între liderii celor trei mari federații sindicale și premierul Nicolae Ciucă, sindicaliștii au anunțat că au primit aceeași ofertă pe care au respins-o în trecut, prin urmare, greva va continua.
La amiază, mulțimea a plecat în marș spre Palatul Cotroceni. Aici, sindicaliștii au discutat o oră și jumătate cu președintele Klaus Iohannis, care le-a transmis că nu poate fi adoptat un act normativ de creștere imediată a salariilor, dar a promis că va gira un acord politic care să le rezolve doleanțele prin legea salarizării. Sindicaliștii le-au transmis protestatarilor rezultatele negocierilor, dar profesorii nu au acceptat și au scandat că nu vor ceda și că nu renunță la grevă.
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 29 mai, că nu va exista niciun elev fără situaţie neîncheiată şi fără posibilitatea să dea examenele. „Dacă greva din Educație se prelungește, vom prelungi anul școlar”, a spus aceasta. Precizările au venit în contextul în care președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a declarat pentru Libertatea că se poate vorbi de amânarea examenelor.
Ministerul Educației a anunțat marți, 30 mai, că înscrierea la Bacalaureat a fost prelungită până pe 9 iunie. Examenele ar trebui să înceapă pe 12 iunie, însă data nu e certă, din cauza grevei generale care a început pe 22 mai.
Care sunt solicitările profesorilor
La negocierile purtate pe 25 mai cu reprezentanții Guvernului, sindicaliștii au cerut:
- Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii salarizării unice;
- Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, care este 6.789 de lei, adică 4.000 de lei net.
În schimb, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a reluat duminică, 28 mai, propunerea Executivului, respinsă deja de profesori: prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice şi 1.000 de lei pentru personalul nedidactic.
Luni, 29 mai, cele trei mari federații sindicale din Educație au cerut la discuțiile cu ministrul muncii, Marius Budăi, să crească salariile până la finalul anului, dar raportat la salariul minim de 3.000 de lei, și să li se garanteze prin OUG că în legea salarizării, profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei net.
Guvernul a venit apoi cu o nouă ofertă pentru profesori. Este vorba despre 2.000 de lei, sumă netă, pe care cadrele didactice o vor primi în două luni, iunie și octombrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 11.06.2023, 08:15
Dati afara azi toti profesorii, invatatorii, personalul auxiliar. DATI IMEDIAT LEGE PT PRIVATIZAREA COMPKETA A INVATAMANTULUI, CONCOMITENT CU REDUCEREA IMPOZITELOR PT PARINTI. SA I PLATEASCA PARINTII DIN BUZUNARUL LIR PE PROFESORI SI EDUCATIA PROGENITIRILOR LOR INUTILE PT TARA ASTA
Vruum • 01.06.2023, 04:24
Toată prosteala asta cu "rotativa" la guvernare și cu "nu sunt bani, domne, pentru mărirea salariilor din învățământ", nu arată decât ticăloșia guvernului și a politicienilor români, deranjați de la furat și de la cheltuit banii țării. Halal să ne fie, brav popor român!
Alamar13 • 01.06.2023, 00:45
Aruncati-va ochii prin cartier. UK: prim ministru puternic. Monarhia, onorifica. Franta: presedinte puternic, prim ministru , subordonat. Israel : prim ministru puternic, presedinte slab(ma refer la atributiile constitutionale). Germania: cancelar(prim ministri),puternic, presedinte slab. USA: presedinte puternic, Secretar de Stat( indeplineste functiile de prim ministru si ministru de externe),subordonat Presedintelui. Spania: prim ministru puternic, monarhia, onorifica. Italia : presedinte slab, prim ministru puternic,etc.,etc. Romania : Presedinte puternic , Prim Ministru puternic. Observati un trend? Aceasta ordine a structurii , a fost creata , nu l intamplare , ci cu un motiv clar. Pe de zlta parte, struto-camila, mioritica ,este o Criza Constipationala....scuze: Constitutionala, care asteapta sa se intample. La un moment dat, cele doua sabii( presedintele si prim.ministrul Romaniei), cu puteri egale,nu vor incapea in singura teaca. Acest steag rosu(sic!), ar fi trebuit sa alarmeze un electorat matur, educat si informat. Nu s- a intamplat asa. Un alt motiv, ptr care Constipatia Romaniei, ar trebui abolita ,iar aceasta aberatie , corectata sub o noua Constitutie. Succes.